Komentara: 4
Pregleda: 2316

Majmunske boginje - nema mesta zabrinutosti, ali potreban oprez

22.06.2022. u 14:41h
Izvor: Subotica.com
Majmunske boginje su bolest koja se ne širi tako lako kao kovid-19, pa nema mesta za zabrinutost da će se desiti nova pandemija. Ipak, važno je da građani budu svesni da je oboljenje prisutno, te da se ponašaju odgovorno prema sebi i prema drugima, poručio je dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje.
Majmunske boginje - nema mesta zabrinutosti, ali potreban oprez

Po prvi put, ova bolest javila se na našem kontinentu u epidemijskoj formi, a nedavno je zabeležen i prvi slučaj u Srbiji. Po izbijanju epidemije u Evropi ustanovljeno je da bolest može da se prenosi i tokom seksualne aktivnosti. 

- Iako ovo nije bukvalno seksualno prenosiva infekcija, najznačajniji način prenosa virusa je upravo putem seksualnog odnosa sa zaraženom osobom. Razlog je taj što se tokom odnosa ostvaruje bliski kontakt kože na kožu, odnosno sluznice na sluznicu. Upravo kroz mikrotraume na koži ili kroz sluznicu virus može prodreti i u zdravu osobu, te nakon perioda inkubacije uzrokovati oboljenje - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u ZZJZ - Dakle, bolest se širi prilikom ostvarivanja bliskog i intenzivnog kontakta sa zaraženim. Značajan način širenja je i život u istom domaćinstvu sa obolelom osobom. Deljenje posteljine i odevnih predmeta predstavlja rizik za prenošenje bolesti.

Majmunske boginje - nema mesta zabrinutosti, ali potreban oprez

SIMPTOMI MAJMUNSKIH BOGINJA - Period inkubacije je od 5 do 21 dan, a nakon toga javlja se nespecifična simptomatologija poput glavobolje, gušobolje, bola u mišićima i povišene temperature. Nakon toga pojavljuju se ospe po telu, a potom i papule koje se postepeno uzdižu i bivaju sve veće. Ceo proces od nastanka ospa do sušenja traje između 2 i 4 nedelje. Osoba je najzaraznija kada ima promene na koži, ali i tokom prve, nespecifične faze moguće je virus širiti intenzivnim, bliskim kontaktom - poručuje naš sagovornik.

Dr Bohucki ističe da su u potencijalnom riziku i zdravstveni radnici koji ostvaruju bliski kontakt sa zaraženima tokom dijagnostike, davanja terapije i nege. 

- Kapljični put prenosa, kao takav ne postoji, ali ukoliko smo veoma blisko oboleloj osobi, možemo se zaraziti. Baš zbog toga su u riziku zdravstveni radnici ukoliko ne koriste zaštitna sredstva. Međutim, u kontekstu celokupne priče oko kovida-19 i svih mera zaštite koje se sprovode, ovaj način prenosa je najmanje značajan - pojašnjava dr Bohucki.

Do sada, u Evropi je registrovano više od 2 hiljade zaraženih, a taj broj će biti još veći. Posmatrajući strukturu zaraženih, naš sagovornik ističe da su to uglavnom muškarci koji su ostvarili seksualne odnose sa istim polom. 

- S obzirom da oboleli žive u domaćinstvu sa drugim osobama, virus se javio i u heteroseksualnoj populaciji. Moram da istaknem da je moglo biti i drugačije, odnosno da je do zaražavanja došlo prilikom seksualnog odnosa između osoba suprotnog pola i tada bi se činilo da je za ovaj virus karakterističan heteroseksualni način širenja - kaže dr Bohucki

Majmunske boginje - nema mesta zabrinutosti, ali potreban oprez

POMAŽU LEKOVI PROTIV VELIKIH BOGINJA Postoje ohrabrujuća iskustva da neko ko je oboleo od ove bolesti može da prima lekove protiv velikih boginja. Takođe, smatra se da vakcina protiv velikih boginja u nekih 85 odsto slučajeva štiti i od majmunskih boginja. Važno je naglasiti da mutacije nisu zabeležene, pa ukoliko bi došlo do daljeg porasta broja obolelih, odnosno ukoliko bi ova bolest postala zdravstveni problem od najvećeg značaja mogla bi da se napravi odgovarajuća vakcina koja bi bila stabilna - zaključuje dr Bohucki.

Za kraj, naš sagovornik ističe da se bolest ne širi lako kao influenca ili kovid-19, te podseća da u Evropi do sada nije zabeležen ni jedan smrtni ishod. Ipak, važno je da građani budu svesni da je oboljenje prisutno, te da se ponašaju odgovorno.

- Važno je da se bude na oprezu. Leto je, mnogi će u inostranstvu ostvariti nova poznanstva, pa je potrebno biti oprezan i ne ostvarivati bliske, intenzivne kontakte sa osobama koje imaju neku simptomatologiju, makar i nespecifičnu. Takođe, opreznost je potrebna i po povratku sa odmora. Dakle, treba da nastavimo sa normalnim životom, ali da se ponašamo odgovorno - navode stručnjaci.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2316
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.