Komentara: 3
Pregleda: 1272
Foto

Mališani sa Kosmeta boravili u Subotici

16.09.2024. u 09:05h > 08:49
Izvor: Subotica.com
I ove godine, 35 mališana iz enklava Kosovskog Pomoravlja prve septembarske dane provelo je kod vršnjaka u Subotici. U okviru akcije „Deci Kosmeta s osmehom, zajedno u školskim klupama“, koja traje već 17 godina, osnovci sa krajnjeg severa i juga naše zemlje proteklih nedelju dana zajedno su išli u školu, obilazili Palić i znamenitosti Subotice, igrali se i družili.
Mališani sa Kosmeta boravili u Subotici

Njih su ugostili vršnjaci iz osnovnih škola „Ivan Goran Kovačić“, „Sonja Marinković“,  „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Jovan Mikić“, a kao i prethodnih godina, stvorena su prijateljstva za ceo život.

- Naša deca jako rado dolaze ovde a njihovi roditelji su presrećni kada mogu da ih pošalju na neku ovakvu ekskurziju. To je, na prvom mestu, zbog slobode kretanja, koju oni u svojim enklavama nemajau a koje otvara razne mogućnosti. Neki su prvi put bili u bioskopu, videli velike radnje, Mekdonalds i druge stvari koje su im zanimljive a koje mogu da vide samo na internetu –kaže Gordana Tomić, nastavnica srpskog jezika iz OŠ „Milan Jakšić“ u selu Banje u opštini Srbice. – Deci ovde kao da se otvori neki drugi svet i zato su roditelji srećni kada mogu da ih pošalju ove. Naše enklave nisu bezbedne. Deca su upućena jedna na druge, žive u sokačićima gde ima jedno igralište i tu se priča završava i nemaju mogućnost da odu bilo gde bez roditelja i nastavnika.  U kupovinu do Kosovske Mitrovice ili Raške ide se jednom mesečno i zato su naučeni strpljenju i raduju se i cene ono što imaju.  Ovde se rađaju velika prijateljstva, koja traju i kasnije. Dosta roditelja i dece i Subotice je bilo kod nas, što je zaista divno i zahvalni smo im na tome.

Mališani sa Kosmeta boravili u Subotici

Bogdan Vasić i Ognjen Đorđević, učenici sedmog razreda OŠ „Bora Stanković“ iz Koretišta vreme su provodili u druženju sa domaćinom Novakom Vukojem.. 

- Super se igramo i družimo. Nas u odeljenju ima 14, mi smo baš veliki razred, ali ovde ih je mnogo više. Takođe, ima mnogo više učionica, nastavnici sede u učionici a đaci se menjaju, a ovde je obrnuto – pričaju dečaci svoje utiske. – Naše selo ima oko 500 stanovnika i spada u veće, pa imamo drugara za igru. Ali ni blizu kao ovde. Voleli bismo da Novak dođe kod nas.

Mališani sa Kosmeta boravili u Subotici

Teodora Jovanović, učenica petog razreda iz sela Grnčar blizu Vitine je već drugi put u Subotici, ovoga puta kod Sofije Anić iz OŠ „Ivan Goran Kovačić“.

- Najviše su mi se dopale šetnje u večernjim satima, jer mi to nemamo prilike da radimo. Ne smemo da izlazimo noću. Nas je u razredu troje, a ovde ima mnogo više đaka i potpuno je dugačija atmosfera u školi, iako nam je gradivo isto – priča nam Teodora.

Deca su zajedno obišla Svetovaznesenjski hram, Gradsku kući i vidikovac na njoj, Palić i Zoološki vrt. Po tradiciji, juče je organizovano veliko druženje dece i roditelja, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Mališani sa Kosmeta boravili u Subotici

- Puno mi je srce kada vidim decu sa Kosova i Metohije ovde kod nas. Zahvaljujem se roditeljima i nastavnicima koji su se potrudili da proteklih dana prelepo osećaju u našoj Subotici. Ovo je 17. godina kako traje razmena poseta dece sa Kosova i Metohije i Subotice, a dogodine ćemo obeležiti punoletstvo kako to zaslužuje ova akcija – poručio je gradonačelnik Bakić.

Izvor: Subotica.com
Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji Druženje dece iz Subotice sa vršnjacima iz enklava sa Kosovu i Metohiji
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 17 časova i 24 minuta
Komentara: 3
Pregleda: 1272
Povezane teme

deca sa kosova

deca sa kosmeta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.