Komentara: 0
Pregleda: 1304

Malo dobrih Internet prezentacija Opština

30.04.2010. u 10:53h
Izvor: Glas javnosti
Malo dobrih Internet prezentacija Opština

U Srbiji još uvek malo lokalnih samouprava ima dobre Internet prezentacije kojima mogu da privuku investitore, pokazalo je istraživanje portala "eKapija".

Prema tom istraživanju, najbolje internet prezentacije kao sredstva za privlačenje investitora, među gradovima, osim Beograda, imaju Valjevo, Zrenjanin, Niš, Novi Sad i Subotica.

"eKapija" je pohvalila i internet prezentacije Jagodine, Kragujevca, Leskovca, Smedereva, Užica i Čačka.
Među opštinskim veb-sajtovima koji su zadovoljili tražene kriterijume najboljih 15 su Ada, Alibunar, Bačka Palanka, Bačka Topola, Inđija, Knjaževac, Kula, Lazarevac, Pećinci, Kovačica, Kikinda, Vršac, Ćuprija, Pirot i Paraćin.

Istraživanje je pokazalo da kvalitet veb-prezentacije i upotreba Informacionih tehnologija u lokalnoj samoupravi ne zavise isključivo od stepena privrednog razvoja i standarda stanovništva u pojedinim regionima i sredinama.

Kvalitet opštinskih sajtova je prilično neujednačen - počev od dizajna, količine i organizacije sadržaja, do dostupnosti informacija i stepena njihove upotrebljivosti. Većina internet prezentacija sadrži prilično neažurne podatke, a u dosta slučajeva na njima se nalaze informacije iz 2007. i 2008. godine, pokazalo je istraživanje.

Najčešći nedostaci su nepoštovanje usvojenih standarda pri kreiranju vizuelnog identiteta, nepostojanje engleske i latinične verzije, loša organizacija sadržaja, bez pretraživača, odeljci bez sadržaja ("u izgradnji")...
Tu spadaju i uopštene informacije bez izdvojenih rubrika, komplikovana procedura za preuzimanje sadržaja, slaba interaktivnost, nezaobilaznost papirnih dokumenata u gotovo svakom postupku, nepostojanje strateških dokumenata...

Istraživanjem su obuhvaćena 174 veb-sajta lokalne samouprave (150 opštinskih i 24 gradska), među kojima je izdvojeno 15 najboljih opštinskih i pet gradskih. Nekoliko opština još nema zvaničnu internet prezentaciju ili na njoj nema nikakvog sadržaja, a među njima su Aranđelovac, Bela Palanka, Crna Trava, Preševo, Brus, Lebane, Priboj, Rekovac, Tutin, Varvarin, Žabari i Rakovica.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1304
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.