Komentara: 33
Pregleda: 6460

Manifestacija "Teslini dani" 14. i 15. jula na Vodicama

30.06.2017. u 14:03h
Izvor: Subotica.com
Sredinom jula na Vodicama (Bunarić) obeležiće se 161. godišnjica rođenja velikog naučnika Nikole Tesle koji je proslavio svoju rodnu Liku. Tokom dva dana programa održaće se niz izložbi, tribina, nastupi kulturno-umetničkih društava, solista, zatim nadmetanja u sportskim disciplinama karakterističnim za ovaj kraj.
Manifestacija "Teslini dani" 14. i 15. jula na Vodicama

U Subotici će se i ove godine, 14. i 15. jula, sada već tradicionalno, obeležiti 161. godišnjica rođenja Nikole Tesle, što je ujedno i Dan Udruženja Ličana “Lika” Subotica koje organizuje ovaj događaj u našem gradu po četvrti put za redom. Od ove godine manifestacija, osim kulturnog, umetničkog i sportskog, dobiće i naučni karakter, te će obeležavanje trajati dva dana.

Prvog dana manifestacije, u petak 14. jula, održaće se izložba i tribina u holu i svečanoj Sali Gradske kuće na kojoj će govoriti vrlo ugledni gosti, profesori, akademik, kao i aktuelni predsednik Matice Srpske. Cilj je da se predstavi savremeni pogled iz današnje perspektive, na izuzetno zanimljiv i turbolentan život jednog od najvećih naučnika u istoriji.

Narednog dana, na Vodicama, održaće se bogat kulturno-umetnički i sportski program koji će početi od 9 časova ujutro i trajati sve do večernjih sati.Od programa izdvaja se etno muzika iz Teslinog zavičaja, inovatori koji će predstaviti savremene izume, takmičenja u tradicionalnim krajiškim igrama kao što su boćanje, skakanje u vreći, povlačenje kuke, bacanje kamena s ramena i druge. Događaj će imati i edukativni i humanitarni karakter jer će posetiocima biti predstavljen program donatorskih kartica, a deo prihoda od ručka biće doniran deci sa autizmom.

Manifestacija "Teslini dani" 14. i 15. jula na Vodicama

Ilustracija (arhiva)

Za sve posetioce biće obezbeđen vojnički pasulj po pristupačnoj ceni, a organizovan je i besplatan javni prevoz od grada do Vodica, i nazad u povratku. Udruženje poziva sve poštovaoce lika i dela velikog Tesle da se okupimo i na prigodan način podsetimo žitija čoveka poreklom sa naših prostora čije životno delo danas baštini čitav svet.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 065/355-37-65 i 063/847-38-72

Manifestacija "Teslini dani" 14. i 15. jula na Vodicama

Ilustracija (arhiva)

Program manifestacije:

Prvi dan (14. jul), Gradska kuća u Subotici

  • od 17.00 u holu jedinstvena izložba o Nikoli Tesli; postavke Muzeja Nikola Tesla i Politehničke škole u Subotici;
  • od 19.00-21.00 u Svečanoj sali Gradske kuće tribina na temu „Nikola Tesla-život i djelo pogled iz savremene stvarnosti“. Učesnici:prof. Dr Dragan Škorić akademik SANU, prof. Dr Dragan Stanić predsjednik Matice Srpske iz Novog Sada, prof. Dr Nikola Žutić istoričar, Milovan Matić, autor knjige „TESLA“, i voditelj i učesnik, Dragomir Lalić.

Manifestacija "Teslini dani" 14. i 15. jula na Vodicama

Ilustracija (arhiva)

Drugi dan (15. jul), Kapela Uspenija Presvete Bogorodice na Vodici, Aleksandrovi salaši 124

  • od 09.00 početak manifestacije;
  • boćanje – deca i odrasli (informacije i prijava učešća 064/2447045)
  • od 12.00 počinje:
    • muzički program; (pevačka grupa KUD „Krajina“ iz Beograda)
    • izložba inovatora;
    • informisanje o zaveštanju organa i donorskim karticama (Udruženje Pan Transplant);
    • izložba ličkih rukotvorina;
  • od 13.00 počinje:
    • ručak – vojnički pasulj (150 dinara);
    • ličke tradicionalne igre (skok s mesta, vučenje kuke, pretezanje štapa i bacanje kamena s ramena) (informacije i prijava učešća 065/8000440);
    • slikarska kolonija Politehničke škole u Subotici;
  • od 14.00 rekreativne aktivnosti za decu (učestvuju i Udruženje dece s autizmom „Tedef“ i „Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom“):
    • skakanje u vreći i nošenje jaja u kašiki (informacije i prijava učešća 064/1689256)
    • radionica za decu;
  • od 17.00 Obraćanje sveštenika, inovatora, donatora i gradonačelnika Grada Subotice; kulturno umetnički program; (učesnici programa su sledeći: KUD „Krajina“ iz Beograda, „Likosi“ iz NovogSada, ženska etno grupa „Srma“ iz Subotice, pevačka etno grupa Muzičke škole  „Zlatovez“ iz Subotice, ...)
  • u   20.00 završetak manifestacije;

Manifestacija "Teslini dani" 14. i 15. jula na Vodicama

Ilustracija (arhiva)

Obezbeđen je besplatan autobuski prevoz Suboticatransovim vozilima na relaciji Lifka - MEŠC (Tehnička škola „Ivan Sarić“) - Autobuska stanica - Pionir sa odlaskom u 10, 13 i 16 časova i povratkom u 12, 15 i 20.30 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 2 nedelje
Komentara: 33
Pregleda: 6460

Povezane vesti

Povezane teme

udruženje ličana lika

dani nikole tesle

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.