Komentara: 11
Pregleda: 1617

Manjinski jezici u Subotici, tema sastanka sa stručnjacima iz Saveta Evrope

25.10.2022. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće predstavnici Komiteta eksperata Evropske povelje o manjinskim jezicima Saveta Evrope imali su sastanke sa članovima udruženja, nacionalnih saveta i govornicima manjinskih jezika. Tom prilikom govorilo se o tome šta je u proteklih nekoliko godina učinjeno u vezi sa manjinskim jezicima u Subotici.
Manjinski jezici u Subotici, tema sastanka sa stručnjacima iz Saveta Evrope

U okviru petodnevne posete Srbiji, predstavnici Saveta Evrope boravili su u našem gradu i tom prilikom razgovarali sa govornicima manjinskih jezika.

- Želimo da čujemo koji je napredak učinjen u odnosu na prethodno stanje u vezi sa manjinskim jezicima, odnosno šta još treba da se unapredi i koje su najveće zabrinutosti predstavnika nacionalnih manjina po pitanju njihovih jezika. Na osnovu posete sačinićemo izveštaj u vezi sa manjinskim jezicima u Srbiji koji su zaštićeni, a ima ih ukupno 15. Izveštaj će sadržati i preporuke koje se nadamo da će Srbija uvažiti u cilju unapređenja manjinskih jezika - izjavio je Rene de Grot iz Komiteta eksperata Evropske povelje o manjinskim jezicima Saveta Evrope - Nismo ovde došli da kritikujemo, već da Savet Evrope pomogne državi i govornicima manjinskih jezika.

Manjinski jezici u Subotici, tema sastanka sa stručnjacima iz Saveta EvropeMeđu 15 zaštićenih manjiskih jezika u Srbiji je i bunjevački jezik koji je u našem gradu odnedavno i u službenoj upotrebi.

Na današnjom sastanku predstavili smo sve ono na čemu smo radili protekle četiri godine i, ako mogu da interpretiram, predstavnici Komiteta eksperata su impresionirani time dokle smo stigli. Kada smo poslednji put imali sastanak sa njima, bunjevački je bio govor, a danas je jezik. Veoma su zadovoljni brzinom kojom napredujemo. Od njih uvek dobijemo veoma korisne smernice, a tako je bilo i danas - istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Manjinski jezici u Subotici, tema sastanka sa stručnjacima iz Saveta EvropeBunjevački jezik uveden je u osnovno i srednje obrazovanje, a preostaje da se ovaj manjinski jezik uvede i u predškolske ustanove.

- Zakon nalaže da svi vaspitači moraju posedovati licencu, odnosno položen ispit na lektoratu. Mi smo sa ministrom prosvete već razgovarali i on je veoma zainteresovan da se jedan u Beogradu formira jedan lektorat. Na današnjem sastanku, zamolili smo predstavnike Saveta Evrope da oni Univerzitetu u Novom Sadu upute jedno zvanično pismo sa molbom da se i tamo oformi lektorat - objašnjava predsednik Bunjevačke matice Veljko Vojnić.

Manjinski jezici u Subotici, tema sastanka sa stručnjacima iz Saveta Evrope

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 1617
Povezane teme

veljko vojnić

suzana kujundžić ostojić

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.