Komentara: 3
Pregleda: 1758
Foto

Matica srpska i Nacionalni savet Bunjevaca potpisali Memorandum o saradnji

20.06.2023. u 13:29h
Izvor: Subotica.com
Matica srpska, najstarija i najvažnija kultura i prosvetna ustanova u Srba, i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine potpisali su Memorandum o saradnji, čime su ozvaničili i još više ojačali dosadašnje dobre i prijateljske veze.
Matica srpska i Nacionalni savet Bunjevaca potpisali Memorandum o saradnji

Memorandum je potpisan u prostorijama Bunjevačke matice, na dan rođenja biskupa Ivana Antunovića.

- Ovo je veliki dan za NSB i celu bunjevačku zajednicu veliki dan. Ponosni smo na to da smo u mogućnosti i da se trudimo  da dostignemo jedan profesionalni nivo iz oblasti nauke. Krajem 19. veka u Matica srpska je nagradila “Knjigu o Bunjevcima”,  istorijsku knjiga Ivana Ivanića, a u poslednjih 40 godina imamo brojna, važnja izdanja. Važan datum u našoj saradnji je i kada je izašao “Bunjevački rečnik” 1990. godine, i prvi naučni skup koji  smo organizovali 2007. Planiramo “Istoriju bačkih Bunjevaca”, a došli smo do mnogih stvari, raznih rukopisa i prepisa koji nam nisu bili dostupni – ističe Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica NSB. – Ako se osvrnemo iza nas i pogledamo istoriju, biskup Ivan Antunović je najveći bunjevački rodoljub, koji je počeo da organizuje i budi svest, a idući putem i idejama koje je on zacrtao mi smo stigli  do toga da danas čuvamo svoje ime i autohtonost, imamo svoj jezik , kulturu, obrazovanje i informisanje. Ali najvažnije je da smo Bunjevci Bunjevci.

Matica srpska i Nacionalni savet Bunjevaca potpisali Memorandum o saradnjiPo rečima Srđana Šljukića, potpredsednika Matice srpke, NSB radi veoma važan posao kada je reč o identitetskim pitanjima i to je velika vrednost.

- To u određenim pravcima ide u saradanji sa Maticom srpskom. Postoji istorijski projekat na kome radimo zajedno. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji očekujemo da dobijemo jedan čvrst, formalni okvir, koji će biti osnov naše buduće saradnje, u okviru koje ćemo imati razmenu naših programa koja u središtu imaju kulturna i identitetska pitanja – najavljuje Šljukić.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta Potpisivanje memoranduma o saradnji između Matice srpske i Bunjevačkog nacionalnog saveta
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1758
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.