Komentara: 0
Pregleda: 4100

Medijska etika i medijski linč

26.01.2011. u 12:09h
Izvor: Subotica.info
Medijska etika i medijski linč

Sinoć je na tribini politea predstavljena knjiga prof Čedomira Čupića "Medijska etika i medijski linč". Na tribini su učestvovali: autor, dr Čedomir Čupić, profesor na Fakultetu političkih nauka i predsednik Saveta Agencije za borbu protiv korupcije, prof.dr Đuro Šušnjić, recenzent knjige i Ljubomir Đorđević, novinar i voditelj tribine Dušan Torbica.

„Da bi što bolje obavljao i održavao novinarski poziv potrebno je da novinar poseduje znanja i sposobnosti, iskustvo i savest. To su preduslovi da se profesija obavlja prema logici poziva, ali i to su njeni temeljni standardi“, kaže se na početku knjige „Medijska etika i medijski linč“ autora, Čedomira Čupića, profesora Fakulteta političkih nauka, predsednika Saveta Agencije za borbu protiv korupcije, gosta tribine πολιτεία.

U prvom delu knjige objavljena su predavanja profesora Čupića iz novinarske etike, dok je drugi, dramatičniji deo svojevrsna „studija slučaja“ i odnosi se na zloupotrebu novinarske profesije u konkretnim primerima i sa konkretnim imenima.

Recenzent knjige Slobodan Vučetić ističe da je profesor Čupić jedan od najhrabrijih boraca za istinu. On često iznosi analizu obolelog društva i zalaže se za donošenje i primenu zakona koji nisu popularni, ali su neophodni kako bi došlo do reforme, kao što je Zakon o poreklu imovine, o sudovima, ali i o rušenju objekata koji su na nelegalan način došli do građevinskih dozvola. „Knjiga „Medijska etika i medijski linč“ predstavlja dragoceni kritički uvid u našu društvenu stvarnost. Taj uvid je specifičan zbog zanimljive višeslojne strukture knjige, sačinjene od teorijske podloge, neposrednog iskustva i autorove analize brojnih primera moralnog i političkog beščašća koji su teme knjige, kao i zbog autentične dokumentacije o sudskom postupku“, smatra Vučetić.

Profesor Đuro Šušnjić ističe da profesor Čupić sumnja, kritikuje i pita, navodeći i druge da to čine. On dobrom teorijom prkosi lošoj stvarnosti, a hrabrim činom ohrabruje i one koji su odustali od pokušaja da nešto promene na bolje. Oni što misle da je uz njih, jednako se varaju kao i oni što misle da je protiv njih, jer ne vide da je iznad njih. Istine imaju svoje heroje, a interesi svoje robove, kaže Šušnjić.

info: Izvršni direktor Otvorenog univerziteta Dejan Zvekić, s.r.

Tribina Politea u Subotici - Medijska etika i medijski linč

Čedomir Čupić, rođen je 1947. godine u Sivcu, u Vojvodini, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Somboru, a Fakultet političkih nauka u Beogradu, gde je magistrirao i doktorirao. Posle diplomiranja radio je kao novinar u obrazovnom programu Radio Beograda, prateći događaje u oblasti filozofije i društvenih nauka. Kao spoljni saradnik nastavio je saradnju u Radio Beogradu, koju je prekinuo 1992. godine u znak solidarnosti s novinarima RTS, koji su masovno dobili otkaze. Bio je urednik, a zatim i zamenik glavnog i odgovornog urednika u časopisu "Gledišta". Između ostalog, član je Redakcijskog odbora Enciklopedije političke kulture i Predsedništva udruženja za političke nauke. Autor je knjiga "Politika i zlo", "Politika i poziv", "Sociologija" i "Politička antropologija". Trenutno je redovni profesor na FPN, a predaje i na Ekonomskom fakultetu. predsednik Saveta Agencije za borbu protiv korupcije i spoljni saradnik otvorenog univerziteta Subotica

Đuro Šušnjić je, svakako, jedan od naših najumnijih naučnika, sociolog koji je decenije posvetio naučnom radu. Osim toga, Šušnjić je, čovek osobenog integriteta, etosa, naučne i ljudske doslednosti. O čemu govore i njegove knjige.Njegove knjige, i one ranije i najnovije, dragoceno su štivo iz kojeg pored izuzetne erudicije progovara i životna mudrost: kao retko ko, Šušnjić ume ova dva elementa u svom radu da poveže tako da se njegova dela čitaju (naizgled) lako i dugo pamte. U to će te se uveriti ako pročitate neku od knjig a : preporučujem: Ribari ljudskih duša, Otpori kritičkom mišljenju, Dijalog i tolerancija, dvotomna knjiga Religija I -II, Znati i Verovati, Cvetovimi tla...Nakon ovih knjiga tražićete i druge

Ljubomir Đorđević, diplomirani sociolog, novinarskim poslom bavio se preko 35 godina.Samostalno i u saradnji sa drugima objavio desetak knjiga, brošura, i monografija među kojima su ,,Pojmovnik’’, ,,Delovanje verskih zajednica’’, monografsku studiju Subotica-kakva je bila i kakva može biti.Voditelj i učesnik na mnogim naučnim skupovima.Voditelj preko 200 tribina među kojima su SOFF, Otvorena knjiga, kuda ideš Jugoslavijo, Novinarska radionica i najpoznatija Subotička Agora.

 

O izdavaču

Renomirana i ugledna izdavačka kuća i štamparija za 15 godina postojanja razvila je i vlastitu izdavačku delatnost. Do sada je Čigoja štampa objavila preko 400 naslova. Vremenom su izdavačke preokupacije postale filozofija, teorija, religije, književnost, politika, sociologija, istorija. Povremeno se objavljuju i naslovi iz medicine, nauke, istraživački projekti i bibliofilska izdanja.

U okviru izdavastva je formirano nekoliko značajnih biblioteka: Arahna,Religije sveta,Savremena proza, Savremena psihijatrija, Reprinti,Hispanica.

Čigoja štampa objavila je do sada sabrana dela Đure Šušnjića, Ratka Božovića, Ernsta Benca, Ranka Bugarskog i Vladislava Bajca.

Tu su i odabrana dela Mirjane Bobić Mojsilović, Čedomira Čupića, Isidore Bjelice...

Medju autorima su i znamenita imena našeg naučnog i društvenog života Aleksandar Mladenović, Neda Todorović, Leon Kojen, Brankica Čigoja, Jelica Zupanc, Branimir Stojković, Vojislav Stanovčić, Milovan Vitezović, Dušan Kosović...

info: D.Torbica

Izvor: Subotica.info
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4100
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.