Komentara: 2
Pregleda: 1643
Foto

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih: "Gluvi nisu nevidljivi"

30.09.2023. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće juče je upriličena svečanost povodom obeležavanja Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih i Međunarodnog dana znakovnog jezika, a poruka je jasna - naši sugrađani sa oštećenim sluhom nisu nevidljivi, potrebno je razumevanje i zajednički trud kako bi im bio omogućen kvalitetniji život.
Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih: "Gluvi nisu nevidljivi"

Naš grad je ove godine imao čast da bude domaćin manifestacije kojom je Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih obeležila i 75 godina svog postojanja. Danas ona broji oko 200 članova. 

 - Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih osnovana je 1948. sa ciljem ekonomskog, socijalnog i kulturnog uzdizanja, kao i uključenja u svakodnevni život, zapošljavanje i stručno osposobljavanje osoba sa ošetećenim sluhom. Ove godine je Grad Subotica putem javnog konkursa opredelio preko milion i sto hiljada dinara za jedan izuzetan projekat "Ujedinjeni možemo sve". Lokalna samouprava će i u narednom periodu Međuopštinsku organizaciju podržavati u realizaciji socijalnih, sportskih, kulturnih i prosvetno-obrazovnih aktivnosti njenih članova. Uvek možete da računate na svoj grad - rekao je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice. 

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih: "Gluvi nisu nevidljivi"

Ovo je bila prilika da se napravi osvrt na probleme sa kojima se susreću gluvi i nagluvi, odnosno na sve ono što je u prethodnom periodu urađeno kako bi se ovim osobama obezbedio kvalitetniji, lakši i bolji život. 

 - Trenutno je u svetu alarmantna situacija vezano za prava gluve dece. Imamo Članove koji jasno definišu šta je potrebno usvojiti kako bi gluvo dete imalo kvalitetan život, počevši od prava da koriste srpski zankovni jezik, to je kod nas. Zatim podrška roditeljima, da i oni nauče srpski zankovni jezik, kako bi ga korisitili u porodici. Potrebno je da obrazovanje bude dvojezično - na srpskom znakovnom i srpskom pisanom jeziku. Ono što je nama bitno jeste da smo uspeli da prevedemo udžbenike za 1. i 2. razred na srpski znakovni jezik - "Bukvar" i "Čitanku". Imamo i e-udžbenike, uz pomoć kojih gluva deca prate nastavu. Imamo i aplikaciju uz pomoć koje svako može da se upozna sa osnovama srpskog znakovnog jezika - kaže Mihailo Gordić, predsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije, dodavaši da je važno da svako da svoj doprinos da gluvim i nagluvim osobama da određenu podršku - Gluvi nisu nevidljivi, možete ih podržati tako ćete naučiti neki osnovni znak srpskog znakovnog jezika i na taj način se uključiti u našu zajednicu.

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih: "Gluvi nisu nevidljivi"

Da gluvi i nagluvi moraju da budu primetniji i više uključeni u zajednicu, potvrdila je i Ilidiko Tot iz Međuopštinske organizacije  gluvih i nagluvih Subotica, ali i dodala na koje sve načine oni sami treba da se izbore za sebe. 

 - Naš jezik je vrlo lep i živopisan, ali za komunikaciju je potrebno više - potrebno je razumevanje. Zato mi kroz Udruženje imamo priliku da se kulturno i umetnički uzdižemo, da učimo nove stvari, takmičimo se u sportskim disciplinama, učimo i napredujemo, ali i da druge naučimo ko smo i kakvi smo. Umesto da čekamo, moramo da se potrudimo, da nas drugi vide i upoznaju. Ja sam gluva  i ponosna sam. Trudim se da razumem okolinu i da okolina razme nas. Da se bolje razumemo i da budemo zapaženi - istakla je ona. 

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih: "Gluvi nisu nevidljivi"

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih Svečanost povodom proslave Međunarodne nedelje gluvih i nagluvih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 1643
Povezane teme

stevan bakić

nedelja gluvih i nagluvih

savez gluvih i nagluvih subotica

međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih subotica

ildiko tot

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.