Komentara: 0
Pregleda: 970

Međunarodni naučni skup “Express 2023” u petak u Velikoj većnici

20.04.2023. u 15:35h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće održaće se 13. Međunarodni naučni skup “Express 2023”, na kome će biti reči o eksploataciji obnovljivih izvora energije i energetskoj efikasnosti.
Međunarodni naučni skup “Express 2023” u petak u Velikoj većnici

Naučni radovi na teme eksploatacije geotermalne energije, energije sunca i vetra, stigli su iz Slovenije, Srbije, Bosne, Mađarske i drugih zemalja a izlaganja će biti na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku.

- Najviše je rasprostranjena eksploatacija geotermalne energije i primena toplotnih pumpi, jer je najviše prihvatljiv za građane, ne iziskuje posebne dozvole naročito ako je u pitanju vazduh-voda. U poslednje vreme primenjuju se izvori preko podzemnih voda i koji se potom vraćaju u isti sloj, što je jako bitno za očuvanje prirode. Eksploatacija iz dubljih slojeva, bušotine, primenjuje se na Paliću, ali ne koliko u Bečeju ili Adi za punjenje bazena – objašnjava organizator, profesor Jožef Njerš. - Što se tiče eksploatacije energije sunca to je već malo komplikovanije, zakoni ne pomažu u tome i iziskuju dobijanje silnih dozvola. Što se tiče energije vetra, imamo nešto u Deliblatu, ali je za građane to neprihvatljivo.

Početak skupa je u 9:30h.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 970
Povezane teme

naučni skup

naučni skup expres

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.