Komentara: 1
Pregleda: 1476

Mesecima raspoređivali manjak

15.12.2009. u 14:30h
Izvor: Politika Online
<p>DS i SVM, stranke na vlasti u Subotici, nisu mogle da se slože koja javna preduzeća i ustanove i u kolikoj meri treba da osete posledice istanjene lokalne kase</p>
Mesecima raspoređivali manjak

Demokratskoj stranci i Savezu vojvođanskih Mađara, partijama koje su na vlasti u Subotici, bilo je potrebno punih pet meseci da se dogovore o rebalansu budžeta. Konačno, usaglašeno je da gradska kasa bude „tanja" za 375 miliona dinara. Osim toga, kako je rečeno na Gradskom veću, planiran je i deficit od 103 miliona.

Jene Maglai, predsednik Skupštine grada i čelnik subotičke organizacije SVM-a, još sredinom avgusta je tražio rebalans budžeta, tvrdeći da je u gradskoj kasi blizu 700 miliona dinara manje i da je budžet praktično pred kolapsom. On je tada naveo da je njegova stranka gradonačelniku Saši Vučiniću (DS) predala i predlog mera štednje, koji je podrazumevao povećanje izvornih prihoda, smanjenje broja sekretarijata u Gradskoj upravi i racionalizaciju u gradskim službama i ustanovama, u kojima 1400 zaposlenih prima platu iz lokalnog budžeta.

U pregovorima, koji su uz velike pauze trajali narednih pet meseci, stranke na vlasti nisu mogle da se slože koja preduzeća i u kolikoj meri treba da osete manjak novca u gradskom budžetu. Svaka partija štitila je komunalna preduzeća i ustanove kojima rukovode njeni kadrovi, pa se činilo da je nemoguće postići dogovor. Najviše polemike bilo je u vezi sa Direkcijom za izgradnju grada koja je pripala SVM-u, a koja je po planu trebalo da raspolaže sa 1,5 milijardi dinara, ili gotovo trećinom budžeta. Maglai je smatrao da se predlozima za racionalizaciju koji stižu iz gradonačelnikovog kabineta teret smanjenog budžeta u potpunosti prebacuje na ovo javno preduzeće.

Na kraju je utanačeno da umanjenje budžeta najviše „na svojoj koži" oseti lokalna uprava, jer se njeni troškovi smanjuju za 24 miliona dinara, tekuće finansiranje Direkcije manje je za 4,5 miliona dinara, dok je ukupno njen budžet niži za više od 170 miliona dinara. Novoformirano preduzeće „Park Palić" imaće 15 miliona manje, davanja za ustanove kulture umanjena su za 28 miliona dinara, ukupno za medije biće dato manje od 20 miliona dinara, a manjak u budžetu osetiće i predškolsko obrazovanje za 32,9 miliona, dotacije za materijalne troškove osnovnih škola biće manje za 15, a srednjih škola za četiri miliona dinara.

Reagujući na rebalans budžeta, Jene Maglai i dalje ostaje pri tvrdnji da je pravi manjak i dalje 700 miliona dinara, i da se moglo više uraditi da se brže reagovalo a smanjen priliv novca iz republike i izvornih prihoda. U odgovoru na ovu primedbu, gradonačelnik Saša Vučinić kaže da se sa rebalansom čekalo kako bi zbog istanjene lokalne kase trpeo što manji broj korisnika.

Ipak, ono u čemu se oba predstavnika koalicije na vlasti slažu jeste da će sledeći budžet, koji se već planira, biti ispod tri milijarde.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1476
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.