Komentara: 13
Pregleda: 21596

Migranti prezimili na Sunčanom salašu

24.02.2017. u 16:39h
Izvor: TV Subotica
Kako bi se zagrejali i preživeli oštru zimu, migranti koji nisu hteli da odu u zvanične kampove, sklanjali su se u napuštene kuće i vikendice u blizini granice. Salaš porodice Gabrić, koji se ne koristi tokom zime, potpuno je uništen, budući da je sa objekta, sve što je moglo, migrantima poslužilo za ogrev. Nadležni apeluju na građane da ovakve slučajeve prijavljuju policiji.
Migranti prezimili na Sunčanom salašu

Da su Ahmad, Alahudin i Šabir jednom ovde boravili svedoče njihovi potpisi na zidu. U nameri da na svaki način pređu u Mađarsku, ali i prežive temperature u minusu,  migranti i izbeglice ulazili su u kuće lokalnog stanovništva. Jedna od tih kuća je imanje porodice Gabrić, poznato kao Sunčani salaš, koji je ova porodica kupila pre pet godina s namerom da otpočne organsku proizvodnju. Kada su Gabrići nakon oštre zime prvi put otišli na salaš,  imali su i šta da vide – objekat je potpuno devastiran.

Migranti prezimili na Sunčanom salašu

Kada sam pre desetak dana došao da pogledam kakva je situacija, onda sam video da je stanje sada već katastrofalno. Sve što je bilo drveno, od nameštaja, vrata, prozora, podova – sve je položeno. U drugom objektu postoji jedna parasnička peć koja može da se iskoristi za grejanje, ona se loži spolja, ali verovatno ti ljudi nisu znali za šta to može da posluži. Oni su jednostavno ložili vatru u svakoj prostoriji, tačnije na sredini svake prostorije,“ priča Zoran Gabrić, vlasnik imanja.  

Gabrić veruje da migrante na salaš, koji većina samih Subotičana ne bi pronašla, organizovano dovode upravo krijumčari. Nije slučajno što su se migranti i izbeglice zadržavali baš na Sunčanom salašu, s obzirom na to da je granica sa Mađarskom na samo 500 metara odatle, dodaje on.

Porodica Gabrić ističe da su migrante nekoliko puta prijavljivali Policiji, a to je upravo ono što savetuju i nadležni.

Migranti prezimili na Sunčanom salašu

Ono što je važno, jeste da mi sa Policijskom upravom u Subotici imamo odličnu saradnju. Moja molba građanima jeste da svaku takvu situaciju, pre svega prijave subotičkoj policiji, koja će na adekvatan način procesuirati svakoga. Dakle, ne samo migrante, nego će bilo koji izvršilac krivičnog dela u Srbiji biti procesuiran u skldu s važećim zakonskim propisima, pa i migranti,“ istakao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad.

Kako bi se smanjio broj migranata koji borave na otvorenom, iz Ministarstva rada zamolili su nevladine organizacije da im ne pružaju pomoć  van sistema, već isključivo u zvaničnim prihvatilištima. Međutim, za porodicu Gabrić, šteta je već učinjena i oni se pitaju ko će njihovoj porodici tu štetu nadoknaditi?

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 21596
Povezane teme

Nenad Ivanišević

migranti

migranti u subotici

ilegalni migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.