Komentara: 35
Pregleda: 9748

Migrantima u ciglani postavljeni toaleti

24.07.2015. u 16:05h
Izvor: Subotica.com
Na prostoru stare ciglane, gde svakodnevno boravi između 150 i 400 migranata, danas je postavljeno osam mobilnih toaleta, donacija nemačke humanitarne organizacije ASB.
Migrantima u ciglani postavljeni toaleti

U planu je i postavljanje higijenskih kontejnera i umivaonica, ali za to je neophodno da grad sprovede vodu do prostora ciglane. Ovo je nastavak koordinirane akcije Ministarstva za rad, Komesarijata za izbeglice i stranih donatora.

- Postavljeni su prvi montažni toaleti za koje nije potrebna voda, a očekujemo da se u narednom periodu reši pitanje dovoda vode, kako bi se instalirali tuševi, jer smatramo da je krajnje nebezbedno da migranti prelaze put kako bi došli do vode – objasnio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu rada. - U planu je i da se osposobi zgrada gde je bila bivša direkcija ciglane, kako bi migrantima, među kojima je sve više žena i dece, mogli pružiti adekvatnu lekarsku negu.

Moram da istaknem da ovo nije izgradnja prihvatnog centra, već želimo da napravimo jedno mesto gde bi mogli da pružimo urgentnu pomoć ovim ljudima i da obezbedimo da lekari, koji im pružaju pomoć, rade u normalnim uslovima. Mi pratimo situaciju koja se  menja iz dana u dan, reagovaćemo kad god bude trebalo, jer moramo da pružimo pomoć ovim ljudima, na to nas obavezuje i osećaj humanosti, ali i međunarodni sporazumi koje smo potpisali, istakao je Ivanišević.

Migrantima u ciglani postavljeni toaleti

Prema evidenciji Prihvatnog centra u Preševu, u našu zemlju svakodnevno uđe između 650 i 1.000 migranata, a očekivanja su da se taj broj neće smanjivati.

- Suverena odluka Mađarske da počne izgradnju zida pokrenula je lavinu migranata, i ukoliko kolege iz Makedonije i Grčke nešto ne preduzmu, ne verujemo da će se taj broj smanjivati. Situaciju smo prvo rešili u Preševu, a sada pokušavamo da je rešimo i na severu zemlje – dodao je Ivanišević.

Migrante je obišao i gradonačelnik Jene Maglai koji je najavio da će voda biti uvedena na prostor ciglane tako što će se osposobiti bunari koji već tu postoje.

Migrantima u ciglani postavljeni toaleti

- Hoću da vidim ko će da plati da se voda dovede, da bušimo ispod puta i dve železničke pruge, moramo da nađemo razumno i jednostavnije rešenje a to je da sredimo bunar umesto da ulazimo u projekte za koje nemamo ni tehničku, ni projektnu dokumentaciju – istakao je Maglai. - Teren se ne čisti jer je on privatno vlasništvo i nema razloga da ga čisti „Čistoća“. Situaciju držimo pod kontrolom, nema velikih bezbednosnih problema i zbog toga za sada nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije.

Migrantima u ciglani postavljeni toaleti

Po rečima Gordana Veleva, direktora ASB kancelarije za Srbiju, pored toaleta, planirano je i postavljanje sanitarnih kontejnera i umivaonika, za šta je u ovom trenutku opredeljeno oko 15.000 evra.

Izvor: Subotica.com
Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti Ciglana: Migrantima postavljeni toaleti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 9748

Povezane vesti

Povezane teme

migranti

migranti u subotici

izbegla i raseljena lica

izbeglice

pomoć za izbegla i raseljena lica

subotička ciglana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.