Komentara: 2
Pregleda: 3146

Milica Sužnjević - subotička Sultana talentom osvaja publiku u prestoničkim teatrima

23.08.2022. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Milica Sužnjević - subotička Sultana talentom osvaja publiku u prestoničkim teatrima
Foto: Milica Kolarić

Prve glumačke korake naša sugrađanka Milica Sužnjević napravila je u rodnoj Subotici kada je kao srednjoškolka učestvovala u jednoj dramskoj sekciji ni ne sluteći da će upravo ova grana umetnosti biti njeno životno opredeljenje. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti, a nakon školovanja ostala je u prestonici gde i danas živi i radi.

Mladim ljudima posao nije zagarantovan po završetku obrazovanja, a kako je centralizacija odavno uzela maha, prinuđeni smo da se iseljavamo iz rodnih mesta u potrazi za poslom, jer prilika za isti nema mnogo. Smatram da je jednako teško mladim glumcima kao i drugim profesionalcima, a naročito je teško starijim generacijama da se snađu u današnjim društveno-ekonomskim okolnostima. Drugo je pitanje koliko je teško postati umetnikom u današnjem vremenu. Mnogi glumci kažu da je gluma maraton, a ne trka na kratke staze i ja se sa tim slažem. Volela bih jedino da se probijem kroz život tako da imam svoj kompas mira i discipline, ne društveni, već mislim da je unutrašnji život čoveka takođe jedan maratonski proces i da je važniji od svega drugog - započinje priču Milica.

Milica Sužnjević - subotička Sultana talentom osvaja publiku u prestoničkim teatrima

Foto: Katarina Marković

Ako glumu posmatramo kao maraton, možemo reći da je naša sagovornica sa starta krenula odmah po završetku Fakulteta dramskih umetnosti, te da je do sada "istrčala" ozbiljnu relaciju. Ipak, čini se da je još daleko od cilja. Do sada je, između ostalog, igrala u Narodnom pozorištu u Beogradu, u Dorćolskom narodnom pozorištu, u lazarevačkom Puls teatru, a nedavno je imala premijeru u pozorištu Boško Buha. Naredne sezone publika će moći da je gleda u predstavama koje su na repertoaru Bitef-a, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i pozorišta Boško Buha.

Svaka pozorišna uloga mi je podjednako izazovna, jer kada je u pitanju moj odnos prema radu, iako su uloge različite, izgleda da im prilazim uvek sa istim zebnjama i željama. Filmske uloge su mi možda čak i veći izazov od pozorišnih, jer sam igrom slučaja više radila u pozorištu i time se navikla na teatarsku dinamiku i trajanje procesa rada - objašnjava sagovornica.

Milica Sužnjević - subotička Sultana talentom osvaja publiku u prestoničkim teatrima

Foto: Nebojša Babić

Subotička pozorišna publika upoznala je kroz predstavu "Zla žena" u kojoj je tumačila glavnu ulogu za koju je višestruko nagrađivana. Iako karijeru gradi na prestoničkim "daskama koje život znače", prilika da nastupi pred svojim sugrađanima za nju je bila dragoceno iskustvo.

To je bio neverovatan splet okolnosti na kome sam mnogo zahvalna. Radovalo me je što su predstavu gledali moji prijatelji, komšije i članovi šire porodice koji nemaju priliku da dođu u Beograd na neku premijeru ili igranje, kao što to čine moji roditelji i sestra. Profesionalno mi je uloga u ovoj predstavi dala vetar u leđa i došla je u trenutku kada više od godinu dana nisam radila ništa novo, jako sam sumnjala u sebe i mogućnost da odigram Sultanu verodostojno, ali sam se naposletku zaigrala i uživala sa kolegama na sceni - da je naša darovita sugrađanka bila na visini zadatka potvrdile su i nagrade koje su stizale sa brojnih prestižnih festivala, među kojima je i "Sterijino pozorje" - Nagrade koje mi je stručni žiri dodelio su bile veliko iznenađenje, pogotovo na prvom festivalu na kom smo učestvovali sa predstavom. Zaista to nisam očekivala, samo sam se plašila da nešto ne pogrešim, tako da su zaista dobrodošle za moje samopuzdanje, radovala sam se jako što se nekome dopao moj rad, i to glumcima koje sam gledala i volela još kao mala.

Milica Sužnjević - subotička Sultana talentom osvaja publiku u prestoničkim teatrimaMilica ne krije da bi ponovo volela da igra pred svojim sugrađanima, a ako je suditi po aplauzima kojima je nagrađivana nakon svake odigrane predstave na sceni subotičkog Narodnog pozorišta, čini se da isto priželjkuju i ljubitelji teatra. 

Sigurna sam da bi svaki glumac voleo da igra pred što širom publikom, a pogotovo u svom rodnom gradu. U Subotici je moja kuća, moja škola, moje detinjstvo, moji ljudi, porodica, komšije, prijatelji. Kad god dođem u Suboticu osećam unutrašnji mir i sa godinama počinjem sve više da je cenim - završava naša sugrađanka koja ovih dana radi na predstavi koju će sa kolegama realizovati u sopstvenoj produkciji. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3146
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.