Komentara: 0
Pregleda: 1372

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

11.10.2023. u 13:38h
Izvor: Subotica.com
Drugi po redu, Mini festival dečje radosti okupio je veliki broj dece predškolskog uzrasta u hotelu "Galerija". Ovom prilikom proglašeni su pobednici likovnog konkursa "Lepota različitosti - mural zajedništva", dok su deca imala priliku da uživaju u programu pripremljenom za njih, ali i da zajedno zapevaju i zaplešu.
Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

I ovog prepodneva je u atrijumu hotela "Galerija" bilo bučno - ispunili su ga dečja pesma, graja i smeh. Veliki broj dece predškolskog uzrasta uživao je u bogatom programu koji su pripremili njihovi vršnjaci i nešto stariji drugari. Istovremeno, bila je to još jedna prilika da se deca druže, pevaju, igraju i sklapaju nova prijateljstva. Neki od njih vratili su se u svoje vrtiće sa nagradama, koje su osvojili na likovnom konkursu. 

- S obzirom da je tema Festivala mentalnog zdravlja empatija, mi smo u mesecu septembru raspisali likovni konkurs za decu koja su pravila grupne radove, jer sama tema upućuje na zajedništvo, razumevanje, shvatanje da je u redu to što smo različiti. Ne možemo biti svi jednaki i ne treba da budemo. Uvažavanje različitosti jeste nešto što decu učimo od najranijeg uzrasta i ona predstavlja osnovu. Empatija je nešto sa čime se rađamo, a kroz detinjstvo i period odrastanja ustvari treba to da razvijemo. Tu je ključna uloga roditelja kao i celog okruženja - kaže  spec. socijalne medicine Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

Na likovni konkurs stigao je veliki broj radova, pa komisija nije imala nimalo lak zadatak da u moru kreativnih radova izabere najbolji. 

 - Na konkursu je učestvovalo 9 objekata "Naše radosti" i dva privatna vrtića. Stiglo je 76 radova, a 3 najlepša dobila su nagrade. Kako su pristigli radovi izuzetno dobri, odlučeno je da se dodele još dve specijalne nagrade, kako bismo dodatno motivisali i decu i vaspitače da rade, i kao poruka svim vaspitačima i roditeljima da treba svi da brinemo o zdravlju dece i da osluškujemo šta oni osećaju, misle i  žele - ističe dr Kosić Bibić.

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

Među brojnim učesnicima kako festivala tako i konkursa bio je i vrtić "Mali talenti", a deca iz ove ustanove osvojila su treću nagradu, za rad koji su deca i vaspitačica Dragana Polovina napravili zajedničkim snagama. 

- Mi se uvek trudimo da učestvujemo na svim gradskim manifestacijama, jer je to najbolji način da deca od malih nogu nauče šta to znači biti biti građanin, kako se učestvuje na konkursima, šta znači doprinos zajednici i kako da učiniš nešto lepo za svoj grad. Važno je da se empatija razvija od malih nogu - kada se igraju ali i posvađaju. Važno je da im postavimo pitanje kako bi se oni osećali u koži tog drugog deteta, da oni to dožive. Tim jednostavnim pitanjima dete se od malena uči da razmišlja o tome kako je nekom drugom. To se sa decom jako lako radi, ali je važna konstantnost i doslednost. Mi u svakoj situaciji treba da ih uputimo na tuđa osećanja, a onda im to postaje normalan način reakcije - kaže Maja Gabrić Stipić, diplomirani psiholog i vlasnik vrtića, istakavši da je često oduševe šestogodišnjaci koji umeju da pokažu i više empatije od odraslih. 

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

Svoje mišljenje o zdravlju, drugarima, prevazilaženju nesuglasica dali i su i predškolci iz ovog vrtića - Benjamin, Voljena, Teodora, Dunja i Sofija

- Ponekad se posvađamo, malo se i štipnemo, ali se uvek pomirimo - rekla je Dunja, a onda zajedno sa Voljenom otpevala pesmicu "Mir, mir" pokazavši kako se na najbrži i najlepši način prevazilaze vršnjake nesuglasice. Benjamin je ispričao situaciju u kojoj se našao sa drugaricama - Kada sam se posvađao sa drugaricom, onda sam ponovo došao da je pitam da se igramo i da se pomirimo, a jednom mi je Dunja gurnula moj brod skroz dole pa se raspao, kada sam se ja igrao sletanja, policije i letača, na šta se Dunja nadovezala - Posle sam se izvinila. Voljena nam je ispričala i kako reaguje ako vidi da je neko u vrtiću tužan - Odem kod njega, pitam šta je bilo, poigram se, i on je odmah srećniji i raspoloženiji. 

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"Kada je zdravlje u pitanju, uglavnom su se složili da je bitno da se zdravo hrane ali i da zdravlje ima veze sa raspoloženjem. 

- Meni je zdravlje kada mi je telo zdravo i kada jedem voće, povrće i zdravu hranu - rekao je Benjamin, dok se Sofija nadovezala - Kad jedemo boraniju, đuveč i kupus, onda ćemo biti zdravi. Teodora je imala nešto drugačiji zaključak - Kada si zdrav, onda si srećan i raspoložen, možeš sve da radiš. A kada te nešto boli to znači da nije dobro zdravlje i onda ja i ne jedem dobro i tužna sam.

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"

Još jedna PU koja se rado odazove ovakvim manifestaicijma jeste i "Vinilend", čiji su predškolci osvojili specijalnu nagradu na konkursu, ali i sa svojom tačkom uzeli učešće u samom programu današnjeg  Festivala. 

- Počastvovani smo što imamo mogućnost da učestvujemo i da budemo deo ovakvih manifestacija. Trudimo se da odgovorimo na svaki poziv koji može da pomogne deci da razviju svest o zdravlju, zdravoj ishrani, druženju, drugarstvu, ljubavi, sreći, svemu onome što je najvažnije za decu predškolskog uzrasta. Empatiju kod dece razvijamo učenjem različitih pesmica i recitacija, pre svega o drugarstvu, ali i rešavanjem različitih situacija i konflikata koji nastanu. Mi imamo i decu sa posebnim potrebama, i ne oseti se razlika među decom, od malena ih tome učimo - kaže Tatjana Radovanović, direktor i vaspitač ove predškolske ustanove. 

Mini festival dečje radosti pod sloganom "Svi smo zvezdice, a zajedno smo zvezdano nebo"


Mini festival dečje radosti održava se u sklopu Festivala mentalnog zdravlja, koji se u našem gradu održava do 20. oktobra. Kompletan program Festivala mentalnog zdravlja možete pogledati ovde

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1372
Povezane teme

vrtić mali talenti

mini festival dečje radosti

maja gabrić stipić

vinilend

tatjana radovanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.