Komentara: 0
Pregleda: 2228

„Mini Jugoslavija“ dobija prve stanare

27.04.2010. u 18:22h
Izvor: Blic
<p>Istog dana kada je prestala da postoji Jugoslavija, u Subotici je Udruženje građana &bdquo;Jugolend" osnovalo prvu &bdquo;Mini Jugoslaviju" na imanju Bla&scaron;ka Gabrića. Od tada je pro&scaron;lo osam godina i &bdquo;država" se pro&scaron;irila na tri i po hektara &bdquo;od Vardara do Triglava", ali osim jugonostalgičara koji se u njoj okupljaju i druže i turista, stalnih stanovnika jo&scaron; nema.</p>
„Mini Jugoslavija“ dobija prve stanare

Osnivač Blaško Gabrić kaže da susreti od kojih je tradicionalno najmasovnije „Narodno veselje" tokom prvomajskih praznika nisu dovoljni da bi „Mini Jugoslavija" bila u pravom smislu reči država.

- Svaki dan napredujemo, organizujemo radne akcije, uveli smo struju vodu, šank, toalete i napravili ulice, sportske terene, kamping plac i mesto za kuvanje u kotlićima. Zahvaljujući privatnicima iz Subotice podigli smo Triglav od 14,5 metara, a trenutno brojimo oko 8.000 državljana. U planu je gradnja bazena, odnosno Jadranskog mora i posetioci će moći da predahnu na „Hvaru, Visu, Braču i drugim ostrvima". Najveći plan je da naselimo „Mini Jugoslaviju" i za sve naše ljude koji penzionerske dane provode u inostranstvo napravimo raj na zemlji - kaže Gabrić.

Prema njegovim rečima, u svetu je oko 300.000 penzionera iz Srbije koji nisu u mogućnosti da plate domski smeštaj od 3.500 do 5.000 dolara, a najčešće nemaju nikoga ko bi brinuo o njima. Gabrić tvrdi da je za ideju izgradnje povratničkog naselja u „Mini Jugoslaviji" već dobio podršku grada i da uskoro počinje intenzivnu kampanju u kojoj će obilaziti iseljeničke domove za stare i pozivati „naše ljude da se vrate kući".

- Za početak bi sa investitorima adaptirao prostorije svoje štamparije i pretvorio ih u hotelski smeštaj sa pet zvezdica za penzionere koji su celog života radili u belom svetu. Možemo da im pon­udimo luksuz za oko 750 evra, a u isto vreme bismo otvorili nova radna mesta za Subotičane. Vremenom bi širi­li kapacitete. Ubeđen sam da za deset godina možemo imati i 10.000 stanovnika - kaže Gabrić.

Prvi i najveći jugonostalgičar među 80.000 Jugoslovena po zadnjem popisu stanovništva, od kojih je čak 50.000 iz Vojvodine, kaže da će deca koja budu dolazila u posetu budućim stanovnicima „Mini Jugoslavije" i sama poželeti da se vrate u zemlju kada budu videli u kakvim uslovima im žive roditelji.
- Biću prvi stanovnik i verujem da će biti lepo stariti u Jugoslaviji. Osim vrhunskog smeštaja svi koji ponovo budu živeli u „Jugi" imaće svog lekara, zubara, manikira i uživaće u lepotama zemlje koja nam je još u srcu- kaže Gabrić.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2228
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.