Komentara: 8
Pregleda: 2156

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske o unapređenju saradnje

14.10.2024. u 16:44h
Izvor: Subotica.com
Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske o unapređenju saradnje

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Šandor Pinter sastali su se na graničnom prelazu Horgoš i razgovarali o borbi protiv kriminala i ilegalnih migracija, kao i o bržem protoku putnika i robe na graničnim prelazima između dve zemlje.

- Kao što su odnosi Srbije i Mađarske generalno na uzlaznoj liniji i na visokom nivou, tako je i saradnja dva ministarstva unutrašnjih poslova i dve policije na visokom nivou. Ona je raznolika jer imamo širok spektar nadležnosti i zato je važno da postoji dobra komunikacija, a ona se ogleda u dobrim rezultatima u borbi protiv kriminala. Evropski zvaničnici ističu primer saradnje srpske i mađarske policije u suzbijanju neregularnih migracija, što je doprinelo drastičnom smanjenju broja migranata na balkanskoj ruti - poručio je ministar Dačić. - Najveći broj ilegalnih migranata nam dolazi iz Bugarske, više od polovine, a malo manje iz Severne Makedinije. I dalje ih ima, kao i pokušaja ilegalnog prelaska granice, ali je taj broj daleko manji nego ranije.

Druga važna tema sastanka bila je kako da se protok robe i ljudi ubrza na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske.

- Imamo zajedničke predloge, da se produži radno vreme na manjim prelazima i da ako se EU složi bude sistem kao ka Severnoj Makedoniji, odnosno da imamo jedno zaustavljanje i jednu kontrolu, kako bi ubrzali saobraćaj. Takođe, interesovali smo se i o proceduri kontrole ulaska u EU, koja je trebala početi 10. novembra ali se odlaže jer zemlje nisu bile spremne za to, to nas se tiče zbog procedura za građane - dodao je Dačić i rekao da je raspisan je konkurs za izbor direktora policije.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske o unapređenju saradnjePo rečima Šandora Pintera najveći rezultat sastanka koji će građani da vide je ubrzanje prometa na graničnim prelazima.

- Želimo da postignemo da naši građani sa što manje prepeka pređu iz jedne države u drugu. To se odnosi i na ekonomiju, kako da ubrzamo prelaz teretnih vozila i carinskih postupaka. Važno nam je da koridor koji prolazi kroz Srbiju i Mađarsku ostane efikasan kao i do sada, da nema prepreka i da ga kompanije koriste. To se odnosi i na drumski i na železnički saobraćaj – ističe Pinter, dodajući da će pruga između Beograda i Budimpešte u budućnosti imati važan zadatak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 dan i 17 časova
Komentara: 8
Pregleda: 2156
Povezane teme

Ivica Dačić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.