Komentara: 17
Pregleda: 4716

Miris pečenog kestenja - očaravajući simbol jeseni

21.10.2022. u 15:40h
Izvor: Subotica.com
Pre nepunih mesec dana počela je sezona pečenog kestenja, a omiljena jesenja poslastica i ove godine prodaje se na dobro poznatim mestima u gradu.
Miris pečenog kestenja - očaravajući simbol jeseni

Iako veštije domaćice umeju da ga pripreme kod kuće, većina ljubitelja ove jesenje poslastice slaže se da je ukus i miris kestenja pečenog na plinu nenadmašiv. Da je ovo tačno potvrđuje i Nikola Katanić, čija porodica već dve i po decenije prodaje kestenje u Ulici Matije Gupca.

- Kesten iz rerne i sa plina ne može da se poredi. Na plinu se mnogo bolje ispeče, bolji je i ukus i lakše se guli. Oko osam minuta mi treba da ispečem jednu turu, potom podižem rešetku i tresem je rukama kako bi kesten "odbacio" svoju košuljicu. Čim se ispeku, ove orašaste plodove pakujemo u ćebad, kako bi sačuvali toplotu, jer kestenje je najukusnije kada je vruće - objašnjava Nikola koji će, zajedno sa kolegama sa susednih tezgi, ovu jesenju poslasticu prodavati sve do pozne jeseni.

Miris pečenog kestenja - očaravajući simbol jeseni

Ni nešto viša cena pečenog kestenja nije sprečila Subotičane da i ove godine zagarave prste.

Kupuju ljudi. Prodaja je ovih dana nešto bolja nego što je bila pre tri nedelje kada smo počeli. Tu ćemo biti bar još mesec i po dana. Obično ljudi kupe mericu, dve da se zaslade usput dok šetaju gradom. Ima i onih koji uzmu nešto veće količine pa nose kući da se zasladi cela porodica - kaže Dalila Ivanković dok od papira vešto pravi fišek. 

Miris pečenog kestenja - očaravajući simbol jeseniMiris pečenog pitomog kestenja mami i starije i mlađe sugrađane, a kako nam objašnjava  gospođa koja je svratila da kupi ovu poslasticu za svog unuka, postoji pregršt recepata za pripremu "žira bogova".

Nekada sam kod kuće kuvala kestenje i pripremala pire, to je poslastica koja je obeležila detinjstvo moje dece. Potrebno je uložiti dosta truda, ali isplati se. Često sam pravila i tortu od kestena i čokolade. Sada sam već u godinama i ne pravim ove poslastice, ali zato su tu ovi divni ulični prodavci da nam hladne jesenje dane ulepšaju uz fišek vrućeg kestenja - objašnjava nam sugrađanka dok nas nudi poslasticom kojoj nismo mogli da odolimo. 

Miris pečenog kestenja - očaravajući simbol jeseni

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 4716
Povezane teme

pečeno kestenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.