Komentara: 2
Pregleda: 2453

Mirjana Karanović dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka"

23.06.2020. u 11:44h
Izvor: Subotica.com
Glumica Mirjana Karanovića dobitnica je ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka", koja se tradicionalno dodeljuje u okviru Festivala evropskog filma Palić. Ovogodišnje izdanje popularnog festivala održaće se od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici.
Mirjana Karanović dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka"

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade "Aleksandar Lifka" istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji domaćih stvaralaca je legendarna glumica Mirjana Karanović. U jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji aktivna je od debija 1980. godine u filmu "Petrijin venac" Srđana Karanovića, nakon čega je tokom prethodne četiri decenije ostvarila niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja za svoj rad.

Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smelost kreativnog istraživanja, njene odigrane uloge su velika kolona suprotnosti različitih žena, od prve, nepismene seljanke Petrije u "Petrijinom vencu" do prošlogodišnje Mire Kušević u "Dnevniku Dijane Budisavljević". Ona pred filmskom kamerom stoji slobodno, bez lažne maske i sa ogromnom ljubavlju, pa na ubedljiv i emotivan način tumači likove žena koje su ljudska mržnja i ravnodušnost teško oštetile, pokazujući da u svakoj od njih i u njoj samoj uvek ima snage za novu borbu - stoji u obrazloženju Festivalske komisije.

Karanović  je svetsku slavu stekla ulogom majke u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu". Godine 2005. glumila je u filmu "Grbavica" bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je dobio "Zlatnog medveda" na Berlinskom filmskom festivalu. Jedna je od svega pet glumica koje su dvaput dobile nagradu "Zlatna arena" u Puli. Prošlogodišnja je laureatkinja nagrade "Dobričin prsten" za životno delo, a tokom svoje dugačke karijere osvojila je i na desetine drugih nagrada za glumački rad. Aktivno igra u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao rediteljka debitovala je 2006. godine filmom "Dobra žena". Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. godine u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Bila je dekan Akademije umetnosti u dva mandata.

Nagrada "Aleksandar Lifka" dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a svake godine Festival evropskog filma Palić ovu nagradu uručuje jednom inostranom i jednom domaćem laureatu.

Zbog pandemije korona virusa koja je zadesila svet, Festival evropskog filma Palić ove godine će se održati od 8. do 14. avgusta na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Kako je ranije najavljeno, tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2453

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

nagrada aleksandar lifka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.