Komentara: 11
Pregleda: 4178

Mirjana Savanov dobitnica Svetosavske nagrade

01.02.2022. u 17:11h
Izvor: Subotica.com
Među ovogodišnjim lauretima Svetosavske nagrade, jedno od najvećih priznanja za doprinos obrazovanju, je i Mirjana Savanov, nastavnica razredne nastave u OŠ „Matija Gubec“ u Tavankutu.
Mirjana Savanov dobitnica Svetosavske nagrade

Svetosavsku nagradu dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izvrsne rezultate u području obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u području obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

Mirjana Savanov je priznanje dobila za doprinos obrazovanju nacionalnih manjina. Ona je koordinator tima i koautor Programa nastave i učenja za izborni predmet Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, od prvog do osmog razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Mirjana Savanov je dala veliki doprinos obrazovanju bunjevačke zajednice. Koautor je udžbenika „Bunjevački jezik za 1. i 2. razred osnovne škole”, „Bunjevački jezik za 3. i 4. razred osnovne škole”, „Priručnika za  učitelje uz bunjevačku čitanku za 1. i 2. razred osnovne škole”  i autor mnogih didaktičkih materijala za nastavu. Održala je niz uglednih časova za izborni predmet Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture. Koordinator je projekta „Bunjevačka lipa rič”, namenjenog dečijem stvaralaštvu, a izabrana je i za savetnika-spoljnog saradnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Svetosavka nagrada mi predstavlja veliku čast za poverenje  koje mi je ukazalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ona mi je podstrek i podsticaj za dalji rad u prenošenju znanja i podučavanju učenika, a istovremeno me i obavezuje da i u privatnom i poslovnom životu živim i radim prema načelima našeg prosvetitelja Svetog Save – kaže za naš sajt Mirjana Savanov. – Za nagradu  me je kandidovao Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, na čelu sa dr Suzanom Kujunčić Ostojić, a iako su iza mene 27 godina rada u prosveti i bogata profesionalna biografija, iskreno, ustručavala sam se i da pomislim da ću biti jedan od dobitnika.

Mirjana Savanov dobitnica Svetosavske nagradeOd samog početka radnog veka Mirjana je u razrednoj nastavi u OŠ „Matija Gubec“, koju je i sama pohađala. Radi kao učiteljica na srpskom jeziku a izborni predmet bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture predaje 15 godina, tačnije od samog njegovog uvođenja.

- Tokom celokupnih višegodišnjih aktivnosti koje se tiču uvođenja predmeta bunjevački jezik  sa elementima nacionalne kulture, rada u izradi udžbenika i svih aktivnosti vezanih za bunjevačku zajednicu bilo je  veoma teških, čak i neprojatnih situacija.  Ali one bi  ostale u senci svaki put kada bi rad na  nekom projektu urodio plodom, uspešno bio završen i realizovan do kraja. Kao učitelji i predavač bunjevačkog jezika mogu da kažem da uživam na časovima, jer je  predmet divan, sa zanimljivim sadržajima, učenici su sjajni i veoma zainteresovani. To  mi daje volju za rad i nove ideje – ističe naša sagovornica. - Od malih nogu sam želela  da budem učiteljica i možda sam od retkih srećnika koja radi posao koji voli.  Kao i u svim profesijama ima teških trenutaka i perioda teških, ali trudim se da prevaziđem sve ono što me čini nezadovoljnom, da u svemu tražim lepo u  inspitraciju u svojim učenicima.

Mirjana Savanov dobitnica Svetosavske nagradeTokom svih ovih godina, Mirjaninu biografiju krasi pregršt aktivnosti u nastavi, ali i van nje. Godinama je vodila moderan ples, promovisala atletiku sa učenicima mlađih uzrasta, vodila decu na takmičenja iz matematike...

- Rad sa decom oplemenjuje. Mi prosvetni radnici smo večno mladi, jer smo okruženi smo smehom, dečjom radoznalošću i spontanošću, đačkim biserima. Ponosna sam na celokupan rad u nastavi, na poverenje koje mi je ukazano od strane dece i roditelja, poštovanje mojih Tavankućana, na sve aktivnostima koje  sam realizovala sa svim dosadašnjim generacijama . Kruna dosadašnjeg rada je Svetosavska nagrada, na koju sam najviše ponosna jer nosi ime Svetog Save – poručuje Savanov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4178
Povezane teme

svetosavska nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.