Komentara: 2
Pregleda: 4007
Foto

Mišićevo proslavilo Vidovdan

29.06.2022. u 10:15h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem venaca na spomenik Vojvodi Živojinu Mišiću i pomenom osnivačima sela juče je u Mišićevu obeležen Vidovdan.
Mišićevo proslavilo Vidovdan

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika i najvažnijih datuma u srpskoj istoriji, Mišićevo proslavlja kao slavu sela punih 26 godina.

Čestitajući meštanima slavu sela, pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević poručio je da su na ovaj dan, možda više nego ikad, važni sloga i zajedništvo.

Mišićevo proslavilo Vidovdan

- Uvek kada dolazim ovde pitam se da li treba bilo šta reći ili ćutati nad delima koja krase i današnji dan i osnivače sela, i razmišljati da li smo dovoljno dostojni da bilo šta kažemo o tome. Prolazeći pored Industrijske zone, u kojoj radi više hiljada ljudi, i dolazeći novim putem ka Bajmoku ne mogu da ne kažem da možemo da budemo ponosni na ono što danas radimo i jedino što može da nam stane na put je nesloga. Dok smo složni, dok poštujemo sve na isti način a ne zaboravljamo ono što je naše imamo pravo da se poklonimo osnivačima sela i govorimo na današnji dan – poručio je Ivanišević. – U Vojvodini se godišnje održi više od 1200 manifestacija, a meni je ova jedna od najdražih jer Vidovdan je upravo ono što simbolizuje biće našeg naroda, pokazuje junaštvo, herojstvo i zajedništvo.  Jer kao što je govorio Balašević, ako nismo zajedno, vetrovi će nas oduvati, a vetrovi ovde duvaju sa raznih strana i znaju da budu veoma jaki. Kada svi zajedno idemo ka istom cilju, a to je bogata i jaka Srbija, nijedan vetar nas ne može oduvati.

Mišićevo proslavilo Vidovdan

Mišićevo proslavilo Vidovdan

Razvoj ruralnog turizma je jedan od ciljeva i zadataka Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, te će i ovo selo moći da računa na njegovu podršku.

- Mišićevo ima potencijal i uskoro treba da uručimo donaciju za jezero koje je delom u ovom selu, delom u Skenderevu. Sam centar sela je interesantan, kao i sama priča o Mišićevu kako je ono dobilo ime i šta je Vojvoda Mišić mislio o tome je jedna zanimljiva istorijska priča i mi ćemo se do kraja godine potruditi da obezbedimo sredstva za bolju promociju turističke ponude lokalnih potencijala – najavio je sekretar.

Mišićevo su davne 1925. godine osnovali solunski dobrovoljci, koji su agrarnom reformom dobili devet jutara vojvođanskih oranica. Danas selo ima gotovo sve, ali da bi živelo i raslo nedostaju deca.

Mišićevo proslavilo Vidovdan

- Vidovdan proslavljamo skromno, sa sve manje ljudi, ali nastavljamo tradiciju naših dedova. Selo danas ima 107 godina, ima veliku fabriku stočne hrane, pet velikih farmi muznih krava, jednog ozbiljnog tovljača junadi i svinja i tu se zapošljava više ljudi nego što selo ima stanovnika. Nedostaju nam stanovnici, pre svega deca, prošle školske godine u školi je bilo dvoje đaka. Situacija je slična kao u mnogim selima, ali se kod nas vidi jako jer smo mali – kaže Pero Šunjka.

Mišićevo proslavilo Vidovdan

Ovim povodom, istaknuti Mišićanin, Milun Đačić, napisao je i izrecitovao pesmu pod nazivom "Vidovdan".

Vidovdane, golgotsko stradanje
u tebi se vaskrsenje krije,
ti si slika Velikoga petka
bogomudrost tebe razumije.

Bez čestitog i svetog u sebi
ne može se žrtva razumjeti,
niti izbor carstva nebeskoga
put vaskrsni veliki i sveti.

Na Kosovu prinijesmo žrtvu
u odbrani zemlje i ognjišta,
duše su se na nebo dizale
sa ovoga strašnoga poprišta.

Za krst časni i slobodu zlatnu
ne zažali Srbin umrijeti,
i kosovski zavjet iznjedrismo
vidovdanski veliki i sveti.

Ne htjedosmo biti rasrbljeni
omraženi varvari prokleti,
osvajači Budima i Beča
nikad više ne bi bili sveti.

Miloševa viteška desnica
zaustavi azijatsku avet,
svojom krvlju vrelom, blagorodnom
stavi pečat na kosovski zavjet.

I taj sveti zavjet Lazarevski
nepobitnu istinu otkriva,
potvrđuje i pečat joj daje
vaskrsenja bez smrti ne biva,

Vidovdane, ikono Gospodnja
uzdignuta do nebeskog svoda,
ti podižeš nebeskoj Srbiji
revnitelje iz srpskoga roda.

Car Lazare, vidovdanska žrtvo
pred Bogom se i nas grješnih sjeti,
da dostojni zavjeta budemo
i Vidovdan da slavimo sveti.

Izvor: Subotica.com
Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću Vidovdan - slava sela Mišićeva, polaganje venaca na spomenik Živojinu Mišiću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 2 nedelje
Komentara: 2
Pregleda: 4007
Povezane teme

Nenad Ivanišević

vidovdan

mišićevo

pero šunjka

milun đačić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.