Komentara: 14
Pregleda: 3253
Video
Foto

Mišićevo proslavilo Vidovdan

29.06.2024. u 14:08h
Izvor: Subotica.com
Jedan od najvećih verskih praznika i najznačajnijih datuma u srpskoj istoriji, Vidovdan juče je tradicionalno proslavljen u Mišićevu.
Mišićevo proslavilo Vidovdan

Slava sela, koja je ujedno i Dan sela u Mišićevu se proslavlja od 1996. godine. I ove godine svečanost je svojim prisustvom uveličao pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, poručujući da je uz Kruševac, ovo malo kolonističko selo najvažnije mesto gde treba da se govori o značaju Vidovdana.

Mišićevo proslavilo Vidovdan

- Ovo je jedna od manifestacija koja se održava na važan dan, kada pokazujemo svoju ljubav prema državi. Ne možemo, a da se ne zapitamo da li smo dostojni svih imena, ljudi koji su se borili na Solunskom frontu, koji su polagali svoje živote za najlepšu zemlju na svetu, za Srbiju. Da li smo dovoljno dali sebe, preneli našoj deci koliko je Srbija važna za sve nas. Nismo! Nikada nećemo dovoljno dati sebe koliko Srbija nama daje - poručio je Nenad Ivanišević.

Mišićevo će dogodine proslaviti vek od osnivanja, ali ono što zabrinjava je da sada ima manje stanovnika nego kada je osnovano.

Mišićevo proslavilo Vidovdan- Srećom imamo u selu kompaniju „Patent“ koja ima radnika više nego selo stanovnika i koja nam pomaže u različitim stvarima i zato smo im ove godine dodelili zahvalnicu – kaže Pero Šunjka iz Mišićeva. Na našem Domu kulture stoji stih „ječam žito seme plemenito“ koji je simbolika ovog dana, a to su Kosovo i ravnica u kojoj živimo, koje spajamo svih ovih godina.

U programu su učestvovale „Subotičke frajle“ i devojčice iz sela, o značaju Vidovdana govorio je Dragutin Lukić, dok je pesmu „O Mišićevu“ kazivao Milun Đačić.

Mišićevo proslavilo Vidovdan

Pesma o Mišićevu (Vidovdan 2024)

Solunsko je Mišićevo
vidovdanska iskra sveta,
slavi svoje postojanje
devedesetdevet ljeta.

I o svemu najvažnijem
satkani su i stihovi,
na krilima pjesme svoje
kroz vrijeme neka plovi.

Pjevaćemo svagda pjesme
o Mišiću vojevodi,
nenadmašnim soluncima
časnom krstu i slobodi.

O zavjetu kosovskome.
i Svetome car Lazaru,
čestitosti hristolikoj
crkvi svetoj i oltaru.

O Milošu Obiliću,
što je iznad Leonida,
i o Voždu topolskome
kome svako kapu skida.

Sve u slavu Hrista  Boga
i Njegove Svete Mati,
da nas slože i obože
i podare blagodati.

Vidovdan je slava sela
i radosna naša tuga,
vidovdanski zavjet shvata
samo pravi Božji sluga.

U tom duhu Mišićani
vrata svoja otvaraju,
gaje nadu u budućnost
i Vidovdan proslavljaju.

Milun Đačić

Pogledajte kratak video:

Izvor: Subotica.com
Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela Mišićevo - obeležavanje slave sela
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 dana i 4 časova
Komentara: 14
Pregleda: 3253
Povezane teme

Nenad Ivanišević

mišićevo

milun đačić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.