Komentara: 73
Pregleda: 5246

Mladi i posao: samo četvrtina mladih planira da traži posao u Subotici, nešto više od polovine bi da bude "sam svoj gazda"

21.06.2024. u 14:21h
Izvor: Subotica.com
Više od 500 mladih iz Subotice učestvovalo je u istraživanju "InspiraHub-a", u okviru koga su oni imali priliku da iskažu svoje stavove o preduzetništvu i izboru zanimanja. Više od 60 odsto njih izrazilo je želju da bude preduzetnik, a oko tri četvrtine onih koji planiraju da traže zaposlenje, otišlo bi iz Subotice zarad dobre poslovne prilike.
Mladi i posao: samo četvrtina mladih planira da traži posao u Subotici, nešto više od polovine bi da bude "sam svoj gazda"

U ovom istaživanju učestvovali su učenici Gimnazije "Svetozar Marković", Medicinske škole, TŠ "Ivan Sarić" kao i studenti VTŠ i Ekonomskog fakulteta. 

 - Čak 63.1 odsto učesnika odgovorilo je da nakon školovanja želi da ima svoju firmu i da bude preduzetnik, dok 36.9 odsto želi da se zaposli. Glavi razlozi zašto žele da budu preuzetnici su da budu "sam svoj gazda" i da rade posao koji vole - ističe Željko Crnjaković iz "InspiraHub-a".

Iako, prema rezultatima, ni sami ne znaju šta ih čeka u preduzetničkim vodama, u pokretanju svog posla mladi vide priliku da se bave onim što ih zanima i priliku da samostalno oblikuju svoje radno mesto. 

- Značajno je istaći da odgovori na pitanje “sa kojim problemima se najčešće susreću novi preduzetnici”, najveći broj ispitanika smatra da ne znaju odakle da počnu i da nemaju dovoljno preduzetnićkog znanja. Takođe, veliki broj njih misli da im treba mnogo početnog kapitala, ili smatra da ne veruju dovoljno u sebe da bi započeli svoj poslovni poduhvat  - objašnajvaju iz InspiraHub-a.

Mladi i posao: samo četvrtina mladih planira da traži posao u Subotici, nešto više od polovine bi da bude "sam svoj gazda"Manji udeo mladih, 36.9 odsto planira da nakon završetka školovanja pronađe posao. 

 - Najzabrinjavajući odgovor je da 27.8 ispitanika planira da traži posao van Subotice, a još 18.7 u inostranstvu. Narednih 27,8 planira da se zaposli gde god nađe posao, dok 7,6 isključivo želi da radi od kuće. Samo 18,2 odsto planira da traži posao u Subotici. 

Kako bi mladima bilo lakše da pronađu nešto po svojoj meri i da donesu važne odluke koje se tiču njihove budućnosti, potrebne su edukacije, odnosno da se mladima omogući da steknu određena znanja iz ove oblasti.

Mladi veruju da će tako lakše doći do samostalnosti, da će im biti lakše ako nemaju gazde iznad sebe, ali kako je i istraživanje pokazalo, oni još uvek nemaju dovoljno preduzetničkog znanja, ne zanju odakle da počnu, i ne poznaju sve te boljke preduzetništva, i nisu svesni da se to ne zasniva samo na onom delu posla koji voliš da radiš. Verujem da je potrebno raditi na edukaciji mladih, kako u obrazovnim sistemima tako i van školske nastave, kako bi oni mogli da saznaju više o preduzetništvu i donesu odluku šta žele.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 nedelje i 3 dana
Komentara: 73
Pregleda: 5246
Povezane teme

inspira hub

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.