Komentara: 9
Pregleda: 9502

Mladi neće u mesare, a čeka ih siguran posao

15.12.2016. u 16:12h
Izvor: TV Subotica
Mesar je najtraženije zanimanje od svih koje upisuje Hemijsko – tehnološka škola, a među decom – najnepopularnije. Iako đake čeka sigurno zaposlenje, ni u školskoj 2016/2017. godini odeljenje od 15 učenika nije popunjeno.
Mladi neće u mesare, a čeka ih siguran posao

Subotička privreda vapi za njima, a zanat upisuje sve manje đaka. Nikola i Rudi upravo zbog toga hoće da budu mesari – kažu nam, čeka ih siguran i dobro plaćen posao. Ova dva mladića ljubav prema mesarskom zanatu ponela su od kuće – i jedan i drugi su sa već 12 godina pomagali roditeljima prilikom klanja i obrade mesa. Rudi i Nikola imaju još šest kolega u odeljenju, a njih dvojica kolege su i na praksi budući da zajedno uče zanat u mesari Supermarketa 024.

- Posao je traženiji i bolji, a i malo je veća plata nego kod ostalih zanimanja. Posao je srednje težak, nije ni lak, a nije baš ni težak. Ovde na praksi učimo dosta toga: panglujemo, šnatujemo butove, sečemo kocke, šnicle, meljemo meso, sečemo krmenadle i ređamo u vitrine za prodaju - objašnjava Nikola Džanija, učenik II5 odeljenja.

- Volim ovaj zanat, i roditelji su mi radili kao mesari, od tate sam naučio dosta. Došao sam već sa nekim predznanjem. Deci bih poručio da izaberu ovo zanimanje kako bi naučili nešto, da imaju zanat u rukama. Posao je tražen svuda" - dodaje Rudi Kozma.

Nije uvek ovako bilo, kažu nam profesori Hemijsko – tehnološke škole. Mesarski smer bio je jedan od najpopularnijih , a sve zbog poznate subotičke Industrije mesa „29. Novembar“, kada su odeljenja od po 30 đaka bila popunjena. Iako čuvenog giganta odavno nema, ne znači da ne postoji potreba za ovim zanimanjem. Štaviše, deficit se samo produbljuje i mesari su sve traženiji.

- Kao što su rekla deca, posao je i lak i težak, ali nosi i svoje prednosti. Pre svega to je sigurno zaposlenje, s obzirom na to da je mesarska struka deficitarna u našem gradu. I ne samo u našem, nego i šire, u svim većim centrima poput Beograda i Novog Sada. Oni po završetku školovanja odmah dobijaju posao - napominje Ivanka Bašić Palković, profesorka stručnih predmeta.

Hemijsko – tehnološka škola sledeće godine takođe otvara kombinovano odeljenje za mesare i pekare, pa sva deca koje je ova priča možda podstakla da idu u mesare treba da računaju na to da će biti 10 mesta. Treba dodati i da đaci prvaci, njih šestoro, primaju i stipendiju Grada, a da su svi mesari - maturanti odmah našli zaposlenje upravo u firmama u kojima su bili na praksi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 9502
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.