Komentara: 4
Pregleda: 2531

Mladi u svetu alkohola

13.02.2009. u 14:44h
Izvor: RTV Yueco
Mladi u svetu alkohola

Alkohol u svakodnevnom životu tinejdzera je postao uobičajena stvar. Starosna granica prvih opijanja je sve niža, a zabrinjavajuća je činjenica da je po ovom pitanju postignuta ravnopravnost polova, pa devojčice piju rame uz rame sa dečacima. Veliki problem je i dostupnost alkohola tinejdzerima jer nema kontrolisanja kupovine. Deca se najviše ugledaju na roditelje, tako da je odgovornost prema deci u najvećoj meri njihova. Najviše dece koja konzumiraju alkohol potiču upravo iz porodica gde je ovakvo ponašanje prihvaćeno i ustaljeno. Adolescenti se često u mnogim stvarima ponašaju neumereno, pa tako i u konzumiranju alkohola, što može dodatno da pogorša situaciju. Prema rečima načelnice psihijatrije doktorke Nade Vasković Maravić ovaj problem je alarmantan i zabrinjavajući. Kakve posledice alkohol može da prouzrokuje najbolje pokazuje situacija jednog subotičana koji je počeo da konzumira alkohol u svojim tinejdzerskim danima, a sada živi u domu jer je postao invalid. Alkohol je sam po sebi štetan i opasan, ali ako se kombinuje sa drogom ili energetskim pićima može da bude fatalan. Ovakve kombinacije opasno ugrožavaju respiratorni sistem, mogu da zaustave disanje i uništavaju centralni i periferni nervni sistem. Ukoliko se prepoznate u makar jednom od sledećih pokazatelja znači da imate problem:

- redovno se opijate, - lažete o količini alkohola koju ste popili, - verujete da je alkohol neophodan da bi se zabavili, - često imate mamurluke, - osećate se pregaženo, depresivno, - razmišljate o samoubistvu ili - zaboravljate šta ste rekli ili uradili pod uticajem alkohola.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2531
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.