Komentara: 26
Pregleda: 20119

Mladić iz Bajmoka vratio novčanik sa više od hiljadu evra

11.04.2016. u 19:54h
Izvor: Subotica.com
Zoltan Kočiš (22) iz Bajmoka pronašao je novčanik sa 950 evra i 16.000 dinara, odmah ga odneo u policiju i vratio vlasnici. Iako nema posao i njegova porodica teško živi, Zoltan je svojim gestom održao lekciju poštenja.
Mladić iz Bajmoka vratio novčanik sa više od hiljadu evra

Skromni mladić je rozi novčanik pronašao na dečjem igralištu u blizini Sportskog centra na Rati. Neotvarajući ga uopšte, počeo je da traži da nije vlasnik u blizini.

- Otvorio sam ga ali u njemu nije bilo dokumenata, već samo novac i dve fotografije. Zaustavio sam prolaznicu i pitao je da li je možda videla nekoga ko je bio tu. Kako ni ona ništa nije videla, odvela me je kod policajca u penziji, koji je pozvao kolege kojima sam predao novčanik – priča Zoltan.

Vrlo brzo pronađena je vlasnica novčanika, koju Zoltan poznaje od ranije.

- Drago mi je što je ona u pitanju i što sam joj na neki način pomogao – dodaje Zoltan, koji je za svoje dobro delo nagrađen, ali ne želi da kaže na koji način.

Zoltan inače živi u petočlanoj porodici koja jedva preživljava od očuhove jedne plate. Zbog bolesti šestogodišnje sestrice, obolele od epilepsije, majka ne može da radi, a on i mlađi brat Đuro trenutno nemaju posao. Iako je bio đak generacije u osnovnoj školi u Somboru i završio za konobara, stalan posao ne može da nađe, te on i brat zarađuju radeći sezonske poslove.

- Ne libimo se da radimo šta god treba. Završio sam i kurs za keramičara, ali nemam opremu da samostalno radim – sleže ramenima Zoltan. - Konkurisao sam za posao u preduzeću „Dunkermotoren“ u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku i sada čekam odgovor. Voleo bih da bude pozitivan, da nađem siguran posao jer bi onda celoj porodici bilo mnogo lakše.

Većina Bajmočana pozdravlja postupak uzornog momka, naročito jer znaju za tešku materijalnu situaciju u kojoj se porodica nalazi i nada se da će mu se njegova dobrota vratiti. Sa druge strane, ima i onih koji su mu otvoreno rekli da je budala što je to uradio.

- Na takve komentare se ne osvrćem. Svako neka radi po svojoj savesti a ja bih opet bih isto ovako uradio. Meni ne treba tuđi novac, već prilika da pošteno zaradim. Ne valja se koristiti tuđom nevoljom, to ne donosi ništa dobro – poručuje mladić, koji je svojim gestom održao lekciju poštenja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 20119
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.