Komentara: 0
Pregleda: 1867

Mlekara Subotica planira izvoz na tržište EU

11.01.2010. u 19:28h
Izvor: RTV Yueco

Mlekara Subotica nalazi se na najboljem putu da otvori vrata tržišta Evropske Unije. Naime, Komisija unije boraviće sredinom februara u Subotici kako bi se uverila da li ovo uspešno preduzeće iz grupacije Salford ispunjava standarde koje zahteva tržište od pola milijarde najzahtvenijih kupaca. Mlekara Subotica bi tako postala prva mlekara u zemlji koja je dobila izvoznički broj za izvoz proizvoda na ovo tržište.

Ove godine Mlekara Subotica planira da otkupi 59 miliona litara mleka, milion više nego prethodne godine. taj milion biće prikupljen kroz formiranje između 25 i 30 malih porodičnih farmi, koje daju najkvalitetnije mleko, tako da će i kvalitet mleka kao ulazne sirovine biti povećan. To je od posebnog značaja za Mlekaru Subotica jer planira da na osnovu sadašnjeg kvaliteta i standarda koje ispunjava dobije izvoznički broj za zemlje evropske unije, čime će otvoriti vrata tržišta 500 miliona stanovnika. Komisija Evropske unije koja će se uveriti u kapacitete i standarde subotičke Mlekare u Suboticu dolazi 15. februara.

Mlekara Subotica otkupila je prošle godine 58. miliona litara mleka. Polovina otkupljene količine dolazi sa otkupnih mesta, a polovina sa porodičnih farmi i od pravnih lica. Za ovu godinu je planirano da se ta struktura promeni u korist porodičnih farmi, a samim tim i poveća kvalitet mleka.

U prošlog godini nije bilo niti povećanja niti smanjenja otkupne cene mleka. Sirovo Mleko, u zavisnosti od grupe kojoj pripada dobavljač, plaćano je od 19,5 do 26,10 dinara bez PDV koji iznosi 8%. U Mlekari ne planiraju smanjenje cene otkupa, a da li će povećavati zavisiće od uslova koje bude diktiralo tržište.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1867
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.