Komentara: 1
Pregleda: 5760

Mlekara Subotica spremna za izvoz u EU

31.12.2010. u 09:55h
Izvor: RTV Yueco
Mlekara Subotica spremna za izvoz u EU

Mlekara Subotica u prvom kvartalu sledeće godine planira početak izvoza svojih proizvoda na tržište Evropske unije. Mlekara Subotica je jedina mlekara u zemlji koja je dobila izvoznički broj za izvoz na ovo tržište. Proces akreditacije za izvoz u uniju trajao je više godina i bilo je potrebno mnogo truda i ulaganja kako bi se subotički mlečni proizvodi mogli naći na trpezama ovako zahtevnog tržišta.

Mlekara Subotica, koja posluje u sastavu Danube Foods Group, dobila je pozitivnu ocenu od strane Evropske komisije i nalazi se na listi privrednih subjekata koji mogu da izvoze na tržište Evropske unije. Pored već postojećih međunarodnih standarda koje ova mlekara ispunjava: ISO 9001, HACCP, BRC i Halal, za ovu odluku bilo je potrebno usaglašavanje kompletnog sistema otkupa, dovoza, prijema i prerade sirovog mleka sa regulativama Evropskog saveta i parlamenta. Intezivnim zajedničkim radom sa Upravom za veterinu, do pozitivne ocene od strane Evropske komisije došlo je u septembru 2010. godine, da bi se Mlekara iz Subotice našla na listi 11. novembra 2010. godine. Ova odluka Komisije predstavlja potvrdu kvaliteta i zdrastvene bezbednosti proizvoda, a rezultat je investicija od 30 miliona evra Danube Foods Group u sve aspekte poslovanja od kada je 2003. godine postao većinski vlasnik.

Da bi mleko sa neke farme moglo da se prerađuje u proizvode za izvoz na tržište EU, prvo i pre svega ta farma mora da ima rešenje, izdato od strane Veterinarske inspekcije, da objekti za uzgoj mlečnih krava ispunjavaju propisane veterinarsko - sanitarne uslove. U ovom momentu od 185 farmi, oko 30% farmi su tzv. registrovane farme, tako da preko 20% ulaza mleka zadovoljava standarde kvaliteta Evropske unije. Svi parametri bitni za kvalitet finalnog proizvoda podvrgnuti su kontrolama koje su u saglasnosti pre svega sa dobrom proizvođačkom praksom, dobrom higijenskom praksom, specifikacijama proizvoda, tehnološkim procesima, planovima kvaliteta i kontrolisanja, radnim instrukcijama, HACCP planovima i drugim internim standardima kao i prema odgovarajućim regulativama EU. U toku je finalizacija priprema za izvoz u zemlje EU, koji se očekuje u 2011. godini.

Mlekara Subotica danas je jedina mlekara u Srbiji, i pored NESTLE-a jedina kompanija iz industrije hrane u Srbiji koja zadovoljava sve najstrožije zahteve EU.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5760
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.