Komentara: 28
Pregleda: 5861

Mlekarstvo u krizi godinama, i subotički proizvođači prosipali uvozno mleko na protestu u Beogradu

06.02.2023. u 13:26h
Izvor: Subotica.com
Nekoliko subotičkih proizvođača mleka priključilo se protestima koji su, u petak, održani u prestonici. Ispred resornog ministarstva farmeri su prosipali mleko iz uvoza i delili domaće. Tom prilikom, izneti su i zahtevi koji se tiču kontrole uvoza mleka, povećanje premije sa 10 na 20 dinara po litru, kao i povećanje subvencija na 40 hiljada dinara po grlu.
Mlekarstvo u krizi godinama, i subotički proizvođači prosipali uvozno mleko na protestu u Beogradu

Muka stisla sa svih strana - ovim rečima lokalni farmer opisuje trenutnu situaciju u kojoj se nalaze proizvođači mleka. Kako navodi, cene svih inputa u proizvodnji otišle su u nebo, a situaciju dodatno komplikuju posledice prošlogodišnje suše, jer ponestaje hrane za stoku.

- Ja sam već počeo da kupujem hranu, jer sam potrošio ono što sam mogao da skinem sa svojih njiva. Lucerka se kupuje, a uskoro će nestati i silaže, počeću da kosim ječam što nikada u životu nisam radio - veli naš sagovornik i dodaje da je cena hrane skočila za čak 100 odsto - Pre poskupljenja lucerku, koja mi sada nedostaje, sam kupovao za 17 dinara po kilogramu, a sada kilogram staje čak 35 dinara.

Mlekarstvo u krizi godinama, i subotički proizvođači prosipali uvozno mleko na protestu u BeograduDok cene svih inputa rastu, otkupne cene mleka padaju, što predstavlja samo još jedan ogroman problem za proizvođače koji su na protestima tražili povećanje premije sa 10 na 20 dinara, kao i kontrolu uvoza.

Mleko koje uvozimo iz EU nije ni približnog kvaliteta kao domaće. Tamošnji farmeri za ishranu životinja koriste gmo organizme, što automatski proizvodnju čini jeftinijom, a nama to nije dozvoljeno - priča naš sagovornik, član lokalnog Udruženja poljoprivrednih proizvođača, koje je formirano nedavno.

Nepovoljna situacija u mlekarstvu nije od juče, objašnjava proizvođač mleka sa kojim smo razgovarali, ali dodaje da je sada stanje alarmantno.

Mlekarstvo u krizi godinama, i subotički proizvođači prosipali uvozno mleko na protestu u BeograduNajgore je malim proizvođačima, farme koje sada imaju do 20 grla će ostati prazne. U Subotici oko 15 odsto proizvođača neće opstati. Mi koji imamo više grla možda ćemo se nekako i povratiti, ali ovo je kraj za male proizvođače. I veći farmeri su pali sa proizvodnjom, ja sam smanjio broj grla. Morao sam to da uradim kako bih ostao na nogama jer nemam hrane, samo pravim troškove Ovim se bavim 20 godina i nikada situacija nije bila ovoliko loša. Vi danas nemate farmu koja nije pod kreditom, a banke ne čekaju da vama država isplati subvencije, već imate tačan datum do kog morate da izmirite dugovanja. Mnogima je već račun u crvenoj liniji, pa se ljudi u pokušaju da se iščupaju dodatno zadužuju - navodi stočar iz okoline Subotice - Domaćeg mleka će sigurno biti, ali možda ne u dovoljnim količinama. Da bi ponovo došli do toga da proizvodimo onu količinu mleka koja zadovoljava potrebe našeg stanovništva treba da prođe 5 do 10 godina. Mnogo je mladih grla otišlo na klanje. Od jednog mladog teleta dok se ne pomuze prva litra mleka prođe 2,5 godine, a to je dug period.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 5861
Povezane teme

cene mleka

protest poljoprivrednika

mleko

proizvođači mleka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.