Komentara: 14
Pregleda: 4917

Mnogi vlasnici u Subotici gasiće radnje

07.09.2011. u 12:47h
Izvor: Blic
Mnogi vlasnici u Subotici gasiće radnje

U centru Subotice, stotinak vlasnika privatnih firmi juče je predalo peticiju predsedniku Skupštine grada Slavku Paraću, kojom traže da se van snage stavi odluka o načinu postavljanja natpisa, reklama i tehničkih uređaja u lokalima u gradskom jezgru. Odlukom je propisano da ime firme, vitrine, rešetke, klima-uređaji i reklamne table moraju biti u skladu sa propisima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za nepoštovanje odluke propisane su velike kazne.

Po mišljenju vlasnika radnji, zbog uvođenja novog propisa, svako od njih moraće da plati 250 evra, što će većini ugroziti poslovanje. U odluci je navedeno da zbog očuvanja jedinstvenog izgleda gradskog jezgra svi oni koji na svojim objektima nemaju usklađene reklame i druge elemente sa gradskim propisima, moraju da se obrate za projekat Zavodu, ili da ih uklone. Ukoliko se ogluše o to - platiće veliku kaznu.

- Izrada projekta košta 10.000 dinara, a zatim treba plati majstore i materijal. Već 25 godina imam radnju u centru grada i uredno plaćam sve poreze. Vlast je uvela mnogo nameta, a najnoviji ne mogu da platim jer je promet manji nego ikada. Prinuđen sam da zatvorim radnju, a to će učiniti i mnogi drugi.

Neustavna odluka

Jela Lulić, vlasnica radnje za šivenje i prodaju zavesa, kaže da je bila prinuđena da ukloni reklamu jer nema novac za nju, ali će morati da ostavi tendu, jer je oluk na krovu zgrade probušen i voda pada tačno ispred ulaza u firmu.

- Oni što vode računa o izgledu centra grada, trebalo bi da srede oluke. Mi stalno nešto moramo da plaćamo. Pre tri godine moj komšija je morao mnogo da plati da bi dobio dozvolu za postavaljanje klima-uređaja, a sada sve mora da menja i ponovo plaća - kaže Lulićeva.

Knjigovezac Gabor Šok postupio je po odluci gradske vlasti, ali je ogorčen što je u vreme krize morao da plati 250 evra kako bi spoljni izgled svog poslovnog prostora prilagodio gradskoj odluci.

- Što je najgore, dobio sam rešenje koje je vremenski ograničeno na godinu dana. U gradu je ostalo samo oko 100 malih radnji, a vlast i to guši novim nametima. Organizovaćemo se u udruženje i platićemo advokata da nas zastupa na sudu, jer je ovo neustavna odluka. Subotica je jedini grad u Srbiji koji je sproveo u delo ovakvu odluku - rekao je Gabor Šok.

U lokalnoj samoupravi su delimično izašli u susret preduzetnicima koji imaju poslovne prostore u centru Subotice, pa su cenu naknade za isticanje reklame na fasadama smanjili sa 7.000 na 1.990 dinara. Prema rečima Geze Vaša, direktora Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, na ovaj način se pomoglo preduzetnicima da lakše podnesu sprovođenje gradske odluke u delo.

Dragan Šolaja

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 4917
Povezane teme

reklame na fasadama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.