Komentara: 8
Pregleda: 4454

Mnogo bolja turistička sezona za Suboticu i Palić

10.08.2021. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Za prvih šest meseci ove godine, Palić je ostvario rast u dolascima za 92 odsto, a u noćenjima za 83 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je Subotica ostvarila rast od 32 odsto u dolascima, a 35 odsto u noćenjima u odnosu na prvih šest meseci 2020. godine, podaci su Turističke organizacije Subotice, iz koje navode da je do sada ostvareno ukupno oko 30.000 dolazaka na destinaciju i oko 67.000 noćenja.
Mnogo bolja turistička sezona za Suboticu i Palić

Iako je nezahvalno poređenje s prethodnom godinom, u kojoj su april i maj u Subotici i na Paliću bili gotovo bez turističkog prometa, iz Turističke organizacije Subotice kažu da ima i drugih podataka koji ohrabruju, te da su zadovoljni kako za sada protiče turistička sezona.

- Ono što smo imali u prošloj godini, jeste da je prosek noćenja bio 2,3 do 2,4 dana na destinaciji, što je bio rast u odnosu na prethodnih deset godina, kada je to bilo 1,6 do 1,7 noćenja. Ove godine se taj prosek zadržao u prvih šest meseci, trenutno je na 2,3 dana i to znači da se gosti i dalje duže zadržavaju na destinaciji. Ipak, ono što posebno raduje, jeste povratak stranih turista u Suboticu, gde 40 odsto gostiju čine turisti iz regiona, dok je Palić bio i ostao destinacija domaćih turista i preko 85 odsto su gosti iz naše zemlje - kaže Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije. - Ono što Subotici nedostaje jeste kongresni turizam, koji još uvek nije stao na noge i nismo ni očekivali da će stati na noge u ovoj godini, ali to je ono što fali u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna za turizam na našoj destinaciji. S druge strane, Palić je bolji u odnosu na rekordnu 2019. godinu, jer su noćenja u dvocifrenom porastu u odnosu na tu godinu.

Mnogo bolja turistička sezona za Suboticu i PalićPred Turističkom organizacijom je tek analiza podataka za jul i avgust, za koje naš sagovornik kaže da su takođe dobri, pre svega za Palić, ali se i nada da će se pozitivan trend u broju dolazaka i noćenja na našoj destinaciji nastaviti i na jesen.

- Ako ne bude novih mera, očekujemo u Subotici u septembru, oktobru i novembru, pa i pred Novu godinu veliki broj dolazaka, zato što je u Subotici generalno turistička sezona negde sa proleća i sa jeseni, dok je za Palić to od ranog proleća, preko leta i do jeseni. Tako da verujemo da će podaci biti dobri i ako ne bude novih zatvaranja, sigurno je da ćemo se, u odnosu na ostatak Srbije, brže izvući nego neke druge destinacije iz te korona godine, koja je bila poražavajuća za turizam - poručuje Medaković.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 4454
Povezane teme

turistička organizacija subotica

turizam

aleksandar medaković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.