Komentara: 0
Pregleda: 1194

Monodrama „Dosije Dositej“ u nedelju u Velikoj većnici

11.06.2022. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Monodrama „Dosije Dositej“ u nedelju u Velikoj većnici

Povodom 12 godina od osnivanja Zavičajnog udruženja „Dalmacija“ u nedelju u Velikoj većnici Gradske kuće biće izvedena monodrama „Dosije Dositej“, koja će posetioce upoznati sa velikim i besmrtnim delom ovog prosvetitelja.

- Dositej Obradović je uvek bio korak ispred drugih i ispred vremena. Bio je jedan od najvećih srpskih rodoljuba, veliki prosvetitelj i reformator, koji je osnovao Bogosloviju i Veliku školu, preteču Beogradskog univerziteta – podsećaju organizatori. – Dositej je u Dalmaciju stigao 15. aprila 1761. i u njoj sa prekidima ostao deset godine. Dalmacija je kolevka književnog rada Dositeja.

Tekstove o Dositeju priredila je Eliana Gavrilović, a u ulozi Dositeja biće Vladimir Cvejić.

Cvejićeva interpretacija Dositeja u prvom licu posetioce upoznaje sa epohom u kojoj je Dositej živeo, ličnostima s kojima se susretao i atmosferom u kojoj se rađala srpska nezavisnost tokom Prvog srpskog ustanka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1194
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.