Komentara: 0
Pregleda: 2749

Mraz uništio rod voća u Subotici

09.05.2012. u 19:00h
Izvor: RTV Yueco
Ove godine teško da ćemo jesti jabuke iz komšijske bašte. Zbog jakog i dugotrajnog mraza u noći između 09. i 10. aprila, subotičkim voćarima naneta je šteta u iznosu procenjenom na čak 11 miliona evra! Najviše su nastradale pojedine sorte jabuka, breskva, kajsija i vinova loza. U ovakvoj situaciji, slažu se naši sagovornici, spasa nije bilo ni u teoriji, a osiguranje useva od ovakvih rizika je – neisplativo.
Mraz uništio rod voća u Subotici

Voćari sa subotičko-horgoške peščare, narodski rečeno, “mogu da se pozdrave” sa ovogodišnjim rodom pojedinih sorti jabuke, višnje i vinove loze. Rukovodilac sektora voćarstva u AD Kelebija Zdravko Galfi kaže da su pretrpeli štetu u iznosu od 25 miliona dinara, da su sorte jabuke ajdared i jonagold nastradale 100%, zlatni delišes 50%, a greni smit oko 20%.

Za sve je kriv dugotrajni mraz koji je trajao od 09. aprila uveče do 10. aprila ujutro, sa temperaturama i do minus 8 stepeni. Posledice su katastrofalne. Sorte jabuka ajdared, jonagold su potpuno nastradale, a ukupna šteta kod jabuka je procenjena na 80%. Šteta kod vinove loze, bresaka i kajsija, koje je načeo i ferbuarski mraz sa temperaturama do minus 25 stepeni, bila je stoprocentna. Neke sorte višanja i trešanja su manje, a neke više nastradale. Jagode su promrzle. Šljiva je takođe stradala, a šteta je procenjena na 60%.

Ovim povodom je formirana i komisija koja je utvrdila da je ukupna šteta u Subotici iznosila blizu 11 miliona evra. Ocenjeno je da će ta šteta ozbiljno uzdrmati voćare, jer ne postoji mogućnost da se tako velika šteta nadoknadi.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, od ovakvog mraza za biljke nije bilo spasa. Metode takozvanog orošavanja i zadimljavanja mogu da se koriste samo za kratkotrajne mrazeve, a voćarima se ne isplati ni osiguranje od mraza, pošto su premije toliko visoke da se ne isplati kalkulisati proizvodnju sa njima.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2749
Povezane teme

mraz uništio rod voca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.