Komentara: 0
Pregleda: 1602

Muškarci zarađuju više od žena na istim pozicijama

14.01.2010. u 17:23h
Izvor: RTV Yueco
Muškarci zarađuju više od žena na istim pozicijama

Petina anketiranih radnika navela da se u preduzeću u kom radi dešava da muškarci zarađuju više od žena na istim poslovima, saopštio je Internet portal Infostud. Anketa u kojoj je krajem prethodne godine učestvovalo 926 ispitanika pokazala je da 41 odsto ispitanih smatra da muškarci dobijaju više povlastica od žena za istu količinu uloženog rada i truda. Infostud je naveo da je, u poređenju s Češkom, Slovačkom i Mađarskom, u Srbiji razlika u zaradama muškaraca i žena najmanja.

Komentarišući istaživanje po kojem muškarci zarađuju više od svojih koleginica na istim pozicijama, pofesorka makroekonomije na Ekonomskom fakultetu dr Dranica Drakulić tvrdi da se ona u svojoj praksi nije susrela sa pojavom da kolega na istoj poziciji zarađuje više od nje. Međutim, po njenom mišljenju, muškarci imaju veće mogućnosti za napredovanje i dodatnu zaradu.

Svaki peti ispitanik pomenutog istraživanja smatra da najčešće razlika u platama nije opravdana, a više od polovine smatra da žene i muškarci imaju iste mogućnosti da se dokažu na bolje plaćenim poslovima i pozicijama. 41% ispitanih smatra da muškarci dobijaju više povlastica od žena za isti uložen trud. Kao jedan od mogućih uzroka razlike u platama pominje se i pretpostavka da žene pristaju na manju platu. Sindikalci do sada nisu imali pritužbi po ovom osnovu, kaže Ištvan Huđi - potpredsednik GV SSS Subotica.

Više od polovine ispitanika istog istraživanja smatra da će se razlika u platama između muškaraca i žena na istim radnim pozicijama u narednih deset godina smanjiti, ali će muškarci i dalje više zarađivati, a svaki četvrti ispitanik misli da se ništa neće promeniti. 17% učesnika istraživanja misli da će razlika u potpunosti nestati, a svega 5%, najvećim delom pripadnika muškog pola, smatra da će se ova razlika preokrenuti u korist žena.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1602
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.