Komentara: 2
Pregleda: 1926

Na današnji dan rođen Tibor Sekelj

14.02.2023. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Na današnji dan, 14. februara 1912. godine u mestu Spiška Subota, tadašnjoj Austrougarskoj, rođen je Tibor Sekelj, svetski putnik, geograf, novinar, muzeolog, poliglota, pisac i svetski poznati esperantista. Veliki deo života je proveo u našem gradu, tri i po decenije je bio direktor Gradskog muzeja, a u Subotici je i preminuo 1988. godine.
Na današnji dan rođen Tibor Sekelj
Foto: Privatna arhiva Đorđa Dragojlovića

Za života posetio je 74 zemlje sveta, na svih pet kontinenata. Proputovao je širom Južne Amerike, Azije i Afrike, a naročito je voleo da putuje na nepoznata i opasna mesta kao što su prašume Afrike i Amazonije i da posećuje najmanje poznata domorodačka plemena na svetu. Tu se bavio etnologijom i pokupio ogromnu zbirku izvornih plemenskih predmeta, koje danas čuvaju muzeji u Zagrebu, Subotici i Senti. Zbirka izvornih plemenskih predmeta koje je doneo s tih putovanja prikazana je nedavno na izložbi pod nazivom „Tibor Sekelj u Okeaniji“ koja je priređena u Gradskom muzeju.

Bio je vanserisjki poliglota. Imao je posebnu metodu učenja stranog jezika — svaki dan po 10 reči. Posle 40 dana bi znao 400 reči i smatrao je da je to sasvim dovoljno za sporazumevanje. Na taj način služio se sa ukupno 24 jezika i domorodačkih dijalekata. Sekelj je čitavog života ostao veran esperantu, koji je naučio u Zagrebu, 1929. godine. Širom sveta osnovao je desetine nacionalnih organizacija i pedesetak lokalnih društava. Više od 20 godina bio je aktivan u rukovodstvu Svetskog saveza za esperanto, njegova je u prvom redu zasluga što je Unesko 1985. prihvatio drugu rezoluciju u kojoj je pozitivno tretirao esperanto. Trećinu svojih dela originalno je napisao na esperantu, uređivao je novine, napisao bezbroj članaka...

Na današnji dan rođen Tibor Sekelj

Na srpskohrvatskom, španskom i esperantu Tibor Sekelj napisao je više od trideset knjiga. Prevedene su na tridesetak jezika. Sekelj je jedan od najprevođenijih pisaca bivše Jugoslavije. Nedavno su prvi put javno predstavljene njegove pesme, objavljeno ih је četrdesetak, а smatra se  da ih je napisao duplo više. Pisane su uglavnom na esperantu, prevedene su na jedanaest jezika, a  nedavno je jedna pronađena u zagrebačkom arhivu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1926
Povezane teme

Tibor Sekelj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.