Komentara: 0
Pregleda: 331

Na Festivalu pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

08.09.2024. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
U okviru takmičarskog programa 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će biti održan od 22. do 27. septembra, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta.
Na Festivalu pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Češke, Estonije, Francuske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Niša i Subotice.

U takmičarskom programu učestvovaće dve predstave iz Srbije. Predstavu “Bajka o ribaru i ribici” izvešće Pozorište lutaka Niš. Glavni lik je stari ribar koji sa svojom ženom skromno živi u trošnoj kolibi kraj mora, a njegov život se promeni kada ulovi zlatnu ribu koja mu obećava ispunjenje želja ako je vrati u more.

U izvođenju Dečjeg pozorišta stiže predstava “Igraj se sa mnom!” u kojoj u želji da svojoj deci sve obezbede, roditelji ponekad zaborave da im daju ono što je deci najpotrebnije, svoju pažnju i vreme. Ova predstava je mali podsetnik i poziv na igru.

Na Festivalu pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

Iz zemalja u okruženju stiže pet ostvarenja: “Bajka sva od šećera” Pozorišta Virovitica iz Hrvatske,  “Ferdo, divovska ptica” Lutkarskog pozorišta iz Maribora, "Zelena gora” cetinjskog NVO Teatra Mladih, “Avantura u odevanju” Plesne trupe “Gobi” iz Mađarske i “Crvenkapica” banjalučkog Dječijeg pozorišta.

Na Festivalu pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

“Pozitivno pozorište” iz Češke predstaviće se ostvarenjem “Praljudi”, iz Estonije dolazi Pozorište „Triktrek“ s predstavom “Kuti”, iz Francuske pozorište „Sneg na trepavicama“ s predstavom “Ne čekaj me…”, iz litvanskog pozorišta “Bez cipela” stiže predstava “Pokušao sam”.

Nemačko Lutkarsko pozorište “Cvikau” izvešće predstavu “Virtuelno lutkarstvo: Kopači zlata”, Pozorište “Gušterov osmeh” iz Španije izvešće predstavu “Majmunica Simona”, dok će tursko Pozorište senki „Čengiz Ozek“ odigrati predstavu “Čarobno drvo”.

Na Festivalu pozorišta za decu 14 predstava iz celog svetaNa Festivalu pozorišta za decu 14 predstava iz celog sveta

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumica i rediteljka Morana Dolenc, ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” , Luka Kecman i laureatkinja nagrade “Oton Tomanić”, Eva Tomaševska.

Podsećamo, Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvo, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 časova i 54 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 331
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.