Komentara: 8
Pregleda: 3045
Foto

Na Međunarodnom kampu omladine Crvenog krsta, kroz simulaciju oružanog sukoba, mladi učili o delovanju ove organizacije u ratu

16.08.2022. u 15:06h
Izvor: Subotica.com
Juče je, na Đorđević salašu, počeo Međunarodni kamp omladine koji tradicionalno organizuje Crveni krst Subotice. Ove godine učeće je uzelo više od 40 volontera iz devet organizacija Crvenog krsta. Tokom sedmodnevnog kampa biće organizovani brojni poligoni, kao i radionice koje imaju za cilj da mladima približe aktivnosti ove organizacije.
Na Međunarodnom kampu omladine Crvenog krsta, kroz simulaciju oružanog sukoba, mladi učili o delovanju ove organizacije u ratu

U okviru aktivnosti pod nazivom "Raid cross" mladi su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim principima međunarodnog humanitarnog prava i načinima delovanja Crvenog krsta u oružanim sukobima.

- Vežba se sastoji iz nekoliko poligona, a počinje zamišljenim ratnim sukobom između dve vojske. Učesnici kampa stavljaju se u ulogu civilnih zarobljenika i proživljavaju određenu situaciju koja im pomaže da shvate kako se civili osećaju u konkretnim momentima. Potom, deca odlaze na radne poligone, gde se menjaju kroz različite uloge, od nekoga ko je zaposlen u Međunarodnom komitetu, do civila, vojnika i drugo. Kroz te supozicije koje su praktične oni na kraju usvajaju znanje o tome kako se treba ophoditi u određenoj situaciji - objašnjava Jelena Milić, stručni saradnik u Crvenom krstu Vojvodine. 

Na Međunarodnom kampu omladine Crvenog krsta, kroz simulaciju oružanog sukoba, mladi učili o delovanju ove organizacije u ratuNa Međunarodnom kampu omladine Crvenog krsta, kroz simulaciju oružanog sukoba, mladi učili o delovanju ove organizacije u ratu"Raid cross" je samo jedna od aktivnosti koje se realizuju u okviru sedmodnevnog kampa koji se, nakon tri godine pauze, ponovo organizuje.

Kamp je tematski vezan za program Crvenog krsta. Svaki dan posvećen je određenoj programskoj aktivnosti, poput delovanja u nesrećama, prve pomoći, spasilaštvo na vodi i drugo. Uz volontere iz Subotice, tu su i gosti iz Ohrida, Niša, Kragujevca, Zrenjanina, Novog Sada, Sremske Mitrovice i Bačke Topole. Naši domaćini ustupili su nam ovaj predivan prostor na Đorđević salašu, tako da imamo odlične uslove za realizaciju kampa - rekao je dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice. 

Na Međunarodnom kampu omladine Crvenog krsta, kroz simulaciju oružanog sukoba, mladi učili o delovanju ove organizacije u ratu

U ovogodišnjem kampu učestvuje, između ostalih, i Anastasija Marković iz Kragujevca, koja u ovoj organizaciji volontira već četiri godine. 

Priključila sam se Crvenom krstu, pre svega, zbog potrebe da pomažem ljudima. Sve ono što sam ovde naučila mogu da primenim u svakodnevnom životu i da, na primer, ukoliko se ukaže potreba, pružim prvu pomoć unesrećenima do pristizanja medicinske pomoći. Uz dragocena znanja koja ovde stičemo, prednost volontiranja je i ta što se međusobno upoznajemo, družimo i zabavljamo. U kampovima poput ovog, ali i tokom celokupnog volontiranja u Crvenom krstu neretko se stiču prijateljstva koja traju ceo život - zaključuje Anastasija. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 11 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3045
Povezane teme

crveni krst

crveni krst subotica

dr siniša trajković

nevena lukić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.