Komentara: 1
Pregleda: 5402

Na mestu "Zorke" prazan plac

26.02.2010. u 09:43h
Izvor: Politika Online
Na mestu "Zorke" prazan plac

„Viktorija grupa” postala je vlasnik 55 hektara zemljišta na kojem se nekada nalazio hemijski gigant „Zorka”. Za 186 miliona dinara „Viktorija” je kupila tri fabrike „Zorke” u stečaju i, prema rečima Dušana Turkulova, direktora „Zorke”, došla u posed 55 hektara zemljišta, 110.000 pokrivenog poslovnog prostora, od čega se svega 8.000 kvadratnih metara može koristiti.

– Naša namera je da se finansijski i ekološki saniraju privredni objekti, kod kojih je to moguće, mada je takvih veoma malo, a većina fabričkih hala i magacina koji potiču iz vremena pre Drugog svetskog rata biće srušeni. Od celokupnog placa 45 odsto je zagađeno, jer su tu ostaci fosfora, muljna polja i razne deponije – rekao je Turkulov na konferenciji za medije „Viktorije grupe” povodom kupovine tri fabrike „Zorke” u stečaju.

Turkulov kaže da namera „Viktorija grupe” nije da ovde organizuje proizvodnju jer za tako nešto ne postoje ni ekonomski ni ekološki uslovi.

– Stečajni upravnici su na kilogram rasprodali svu opremu i „Viktorija grupa” je ušla u prazne pogone. Zbog toga je namera  „Viktorija grupe” da u naredne dve godine ovaj prostor pripremi za investitore i dolazak kvalitetnih poreskih obveznika – kaže Turkulov.

Za potencijalne investitore fabrika „Zorka” nalazi se na atraktivnoj lokaciji, na putu za granični prelaz Kelebija i svega tri kilometra od centra grada. Kako bi u opremanje nove lokacije ušla sa nekretninom koja nema nikakvih opterećenja,  „Viktorija grupa” je odlučila da se za 24 bivša radnika „Zorke” odrekne kuća, stanova i placeva koje im je fabrika svojevremeno dodelila, a bili su u postupku otkupa. Sa  „Zorkom” kupac je dobio i fabričko odmaralište na Krku, ali Turkulov kaže da za ovaj objekat tek predstoji sudska borba s državom Hrvatskom.

Fabrika „Zorka” je u postupak privatizacije ušla 2003. godine, ali nakon nekoliko neuspešnih prodaja otišla je u stečaj i kupljena za 186 miliona dinara. Od tog novca 123 miliona pripalo je gradu Subotici na ime troškova vazdušarine, ekoloških i drugih taksi koje su obračunavane fabrici u stečaju.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5402
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.