Komentara: 1
Pregleda: 381

Na Paliću se razgovaralo o merama zaštite životinjskih, biljnih vrsta i vodotokova u zaštićenim područjima

29.07.2024. u 13:50h
Izvor: Subotica.com
Američka privredna komora u Srbiji organizovala je dvodnevnu posetu kompanija članica Specijalnom rezervatu prirode „Palić -Ludaš“, sa ciljem jačanja saradnje između upravljača zaštićenih područja i kompanija na unapređenju zaštite životne sredine.
Na Paliću se razgovaralo o merama zaštite životinjskih, biljnih vrsta i vodotokova u zaštićenim područjima

Održivo partnerstvo između kompanija i zaštićenih područja za očuvanje biodiverziteta: Poseta zaštićenom području Ludaško jezero u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu“. Radi se o petogodišnjem projektu pokrenutom sa ciljem unapređenja zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji u zaštićenim područjima, koji nastoji da ojača kapacitete upravljača zaštićenih područja, unapredi održive mehanizme finansiranja, ali i uključi biznis sektor i građane u teme zaštite životne sredine.

Dvodnevna poseta se sastojala od predavanja o aktivnim merama zaštite životinjskih, biljnih vrsta i vodotokova u zaštićenim područjima, kao i predstavljanju projekata i prilika za ulaganje u zaštićena područja, uz obilazak područja Ludaškog jezera.

Na Paliću se razgovaralo o merama zaštite životinjskih, biljnih vrsta i vodotokova u zaštićenim područjima

Ova studijska poseta predstavlja prvu od dve ovogodišnje posete zaštićenim područjima u Srbiji, sa ciljem jačanja saradnje između kompanija i upravljača zaštićenih područja. Upoznavanjem kompanija sa karakteristikama ovih područja, identifikuju se potencijalni projekti saradnje i promoviše se aktivno učešće kompanija u očuvanju prirodnih resursa.

- Vizionarska ideja zaštićenih područja prirode potekla je iz Sjedinjenig američkih država još u 19. veku, i tamo su nastali prvi nacionalni parkovi. Danas veliki broj odgovornih kompanija ima razvijenu saradnju sa zaštićenim područjima u SAD, i tu praksu želimo da prenesemo i u Srbiju - izjavila je Amalija Pavić, zamenik direktora AmCham Srbija. - Kompanije u Srbiji koje veliku pažnju poklanjaju razvoju ESG-a trebalo bi da istraže mogućnosti saradnje sa zaštićenim područjima, jer su ulaganja u aktivne mere zaštite vrsta, unapređenje vodnih potencijala i prirodnih rešenja za poniranje ugljenika, odlične prilike za merljivo unapređenje životne sredine, ali i edukaciju zaposlenih i produbljvanje saradnje sa lokalnim zajednicama. Ako je sudeći prema odzivu kompanija na ove posete, potencijali saradnje su prepoznati, a AmCham će u narednom periodu raditi i na realizaciji konkretnih projekata, i pozivamo sve zainteresovane kompanije da nam se pridruže.

Na Paliću se razgovaralo o merama zaštite životinjskih, biljnih vrsta i vodotokova u zaštićenim područjima

Tokom posete Ludaškom jezeru, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa područjima kojima upravljaju JP „Palić-Ludaš“ i JP „Vojvodinašume“, da čuju o efektima dosadašnjih mera zaštite, kao i o brojnim planiranim projektima i prilikama za ulaganje u zaštićena područja, kao i o pionirskim koracima Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine u vrednovanju usluga prirode u zaštićenim područjima. Učesnici su diskutovali o njihovim kompanijskim fokusima iz oblasti zaštite životne sredine, posebno iz oblasti upravljanja vodnim resursima, kao i biodiverzitetom i mogućnostima ali i preprekama za dalju saradnju u ovom domenu. Poseta predelu Ludaškog jezera, omogućila je i praktičan uvid u rezultate dosadašnjih mera zaštite i upoznavanje sa načinima monitoringa razvoja biodiverziteta na ovom području, i planovima za dalje unapređenje.

- Ludaško jezero je jedno od najstarijih zaštićenih područja u Srbiji. Za ovo područje su karakteristične močvarne livade, slatine, zatim preko 230 vrsta ptica, kao i drugih zaštićenih životinjskih vrsta poput vidre, barske kornjače i mnogih drugih. Svet se generalno suočava sa gubitkom vlažnih staništa i od izuzetne važnosti je da se svi zajedno potrudimo da ih očuvamo. Kako bismo sprovodili aktivne mere zaštite u kontinuitetu na našem područuju i osigurali veliki diverzitet biljnih i životnjiskih vrsta, svaka podrška i pomoć u vidu različitih resursa je dobrodošla - rekao je Tamaš Vinko, stručni saradnik za upravljanje projektima i koordinator čuvarske službe Specijalnog rezervata prirode Ludaško jezero. - Mi kao javno preduzeće smo otvoreni za nove saradnje i snažno verujemo da je saradnja poslovne zajednice i zaštićenih područja u povoju. Nadamo se da će se kroz upoznavanje sa prirodnim bogatstvima ovog područja kompanije odlučiti na sledeći korak poput ulaganja i realizacije raznovrsnih projekata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 časova i 34 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 381
Povezane teme

jp palić ludaš

zaštićene životinje

zaštičeno područje

palić ludoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.