Komentara: 7
Pregleda: 5409

Na policama čuva istoriju Subotice

02.08.2016. u 16:49h
Izvor: TV Subotica
Gradska biblioteka, Gradski muzej i Istorijski arhiv Subotice institucije su koje prikupljaju i čuvaju kulturno – istorijsko blago našeg grada. Međutim, pored spomenutih institucija, jedan vremešni sugrađanin uspešno decenijama sakuplja i čuva vrednosti Subotice.
Na policama čuva istoriju Subotice

U mirnom delu grada, u porodičnoj kući, Ljudevit Vujković Lamić (1939.) već sedam decenija stvara kolekciju knjiga, filatelije, numizmatike, znački, medalja i mnogih drugih predmeta. Ljubav prema kolekcionarstvu, Ljudevit je nasledio od svog oca po kom je dobio ime, a koji je bio poznati sportski radnik, fudbaler i atletičar u Subotici između dva svetska rata.

"Nemam neki određeni datum kada sam započeo skupljanje. Ja sam prvenstveno u životu postao filatelista, jer je i otac isto bio filatelista od 1924. godine, a ja sam to službeno 1. avgusta 1950. godine kada sam postao član saveza filatelista Srbije, jer su tada imali podružnicu u Srbiji. Od tada skupljam poštanske marke, a skupljajući poštanske marke, počeo sam skupljati sve ostalo. Iza oca mi je ostala velika biblioteka, koju sam nastavio ja da dopunjujem knjigama“, kaže Ljudevit Vujković Lamić, kolekcionar.

Ljudevitova svakodnevnica posvećena prelistavanju istorije Subotice i izučavanju predmeta. U njegovoj privatnoj biblioteci nalazi se preko 3.000 knjiga, od kojih je najstarija“Život majke Božije,  kraljice gospoje naše prisvete divice Marije“ iz 1773. godine. Pored knjiga i filatelije u srcu starog kolekcionara je Dužijanca i fudbalski kluba „Bačka“, čija dokumenta, bedževe i slike sa ponosom čuva.

Na policama čuva istoriju Subotice

"Moja oblast sakupljanja je dosta široka, i nađu se brojni dokumenti. Recimo imam puno fotografija o Bačkoj, o Dužijaci, o prelu i inače o subotičkim značajnim ličnostima", dodaje Ljudevit.

Vrsni kolekcionar ima svoje naslednike, ali njima nastavak tradicije dede i oca nije u fokusu interesovanja. Stoga, Ljudevit planira da svojoj Subotici ostavi svu kolekciju u amanet.

"Ja sam odlučio dosta davno da sve arhivske dokumente koje posedujem predam Istorijskom arhivu u Subotici. Ili ću im možda još za života to predati", kaže Ljudevit.

Iako je potpuno posvećen filateliji od 1950. godine, tokom godina Ljudevit je kako ističe „nakupio“ pravo kulturno – istorijsko nasleđe. Snaga i ljubav prema ovom poslu ga ne izdaju, a želja mu je da ga zdravlje posluži kako bi mogao izdati knjigu o učesnicima Olimpijskih igara iz Subotice.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 nedelje
Komentara: 7
Pregleda: 5409
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.