Komentara: 10
Pregleda: 15723

Na pomolu rešavanje 11 godina starog zločina

01.02.2016. u 14:34h
Izvor: Večernje novosti
Na pomolu rasvetljavanje jednog od najvećih zločina u Srbiji poslednjih nekoliko decenija. Posle 11 godina sve je više dokaza da je masakr (šestočlane porodice na Horgošu) počinila poznata razbojnička grupa.
Na pomolu rešavanje 11 godina starog zločina

Policija i tužilaštvo su na pragu da reše jedan od najmonstruoznijih zločina na ovim prostorima u poslednjih nekoliko decenija - masakr šestočlane porodice Salma na Horgošu januara 2005. godine.

Posle 11 godina sve je više dokaza da je zločin počinila jedna poznata razbojnička grupa i to zbog - dijamanata! Ovaj slučaj bi, prema nekim nezvaničnim saznanjima, mogao da ima i svedoka saradnika, inače člana ove bande.

Istragu ovog višestrukog ubistva od samog početka vode Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više javno tužilaštvo u Subotici. Do danas je izdato samo jedno šturo saopštenje povodom pravog smaknuća porodice Salma, u kojoj su usmrćene tri generacije.

- Imamo čvrsta operativna saznanja da je porodica Salma ubijena zbog dijamanata, koje su držali u kući - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi. - Deo vrednih dragulja je bio usađen u nakit. Pretpostavljalo se da je zločin počinjen iz koristoljublja, jer je u kući izvršena premetačina, a nije ih interesovao novac. Tokom uviđaja pronađeno je više hiljada evra. Razbojnici su, ostavljajući novac, hteli po svemu sudeći da skrenu pažnju na neki drugi pravac istrage. Ipak, posle toliko godina, imamo saznanja da su Salme posle zverskog smaknuća, pokradene i da je reč o dijamantima.

Na pomolu rešavanje 11 godina starog zločina

Inače, danas je godišnjica ovog monstruoznog zločina. Prvog dana februara u Ulici Segedinski put 21, čak i operativci navikli na svakakve zločine, ostali su zapanjeni pred krvavim prizorom u dve kuće istog domaćinstva. U lepoj prizemnici, jedno uz drugo, ležali su supružnici Jolanka (65) i Jožef (69). Ubijeni su nožem.

- Mislim da se zločin dogodio posle večere, kako su nam objasnili u policiji - pre nekoliko godina za "Novosti" je pričala Ilonka Gazdag, ćerka Jožefovog brata, kojoj je posle ostavinske rasprave pripala "kuća smrti". - Strina je neposredno pre zločina prala sudove. Bila je preklana. Stric je sedeo u fotelji. Uboli su ga sedam puta. Onda su ih odvukli u ostavu.

Nekoliko metara dalje, u novoj kući, pronađeni su njihov sin Nandor (40), snaja Neli (33), unuk David (13) i unuka Betina (9). Usmrćeni su najverovatnije automatskim oružjem sa prigušivačem, kalibra 7,65 milimetara. Nandor je ubijen u trpezariji, Neli u maloj sobi za odmor, dečak u kupatilu, devojčica u bratovljevoj sobi.

- Mislim da je Betina pokušavala da pobegne - opisala je krvavi pir našoj ekipi Ilonka. - Ručka od balkona bila je skoro razvaljena. Kao da je pokušavala da se spase. Ubili su je pored ormara. Pucali su joj u grudi.

TRAGOVI MASAKRA SVUDA PO KUĆI - Tragovi zločina dugo su bili vidljivi u kući Salma. U trpezariji, na radijatoru kraj ulaza, bila je rupa od projektila. Tu je, prema policijskoj rekonstrukciji, ubijen Nandor. U sobici, na međuspratu, dok je tražila presvlaku za sina, ubijena je Neli. Na regalu su bila oštećenja od dva hica. U kupatilu je zločinac pucao u dečaka, koji se spremao za kupanje. Odeća mu je bila poređana pored kade. Na sebi je imao potkošulju. Davidu je pucano u glavu. U njegovoj sobi sledeća meta bila je njegova sestra.

Nandor je bio biznismen, trgovao je jabukama, imao veliko poljoprivredno gazdinstvo pod ovim voćem. Dolazili su kamioni i šleperi da ih utovare. Upućeni, međutim, tvrde i da je Nandor svojevremeno švercovao alkohol, cigarete, a da se u Mađarskoj možda upleo i u neke nedozvoljene radnje...Govorilo se da je imao veliko bogatstvo.

- Ne znamo ništa o njegovim poslovima, a ljudi pričaju svašta - ispričala nam je tada Ilonka. - Živeli su dosta povučeno, ni sa kim se nisu posebno družili. Kada su ih pronašli, bili su već nekoliko dana mrtvi. Učiteljici je bilo čudno što Betina ne dolazi u školu. Pozvan je Nelin otac, koji je otišao do kuće. Odmah je pozvana i policija. Kada su naišli na Nandorovo telo, nisu dozvolili njenom ocu da ulazi.

Iza porodice Salma ostalo je veliko bogatstvo. Pored imanja u Horgošu, kuće i okućnice na periferiji, nekoliko hladnjača i nedovršene zgrade u centru pograničnog mesta, posedovali su i dve velelepne kuće u okolini Segedina, od kojih je jedna identična onoj u kojoj su ubijeni. Druga zgrada se fiktivno vodila na Nandorovog prijatelja, Mađara. Policija je u kućama, gde su zatečena tela, pronašla oko 13.500 evra. U Srbiji nisu imali račune u bankama. Za Mađarsku se ne zna.

Policija je od prvog trenutka sumnjala da su najmanje dvojica zločinaca počinila maskar. Pretpostavlja se i da se masakr dogodio 24. januara uveče.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 15723
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.