Komentara: 29
Pregleda: 4113
Foto

Na Vodicama održani deseti „Dani Nikole Tesle“

16.07.2023. u 17:39h
Izvor: Subotica.com
„Dani Nikole Tesle“ , u organizaciji Udruženja Ličana „Lika“ Subotica, održani su po deseti put na Vodicama i još jednom spojili sve ono što je bio naš najveći um svih vremena – rodom Ličanin a radom naučnik čije inovacije ni danas nisu prevaziđene.
Na Vodicama održani deseti „Dani Nikole Tesle“

Tako su se i ove godine na Vodicama preplitali pesma, igra, sportske discipline i običaji Like, ali i produkti inovatora iz Srbije i Mađarske.  Takođe, ove godine, u okviru manifestacije, u Subotici i Morohalomu, održana je i izložba automobila na električni pogon.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Stevan Bakić, poručujući da će skupovi koji neguju tradiciju i običaje svih stanovnika Subotice uvek će moći da računaju na podršku Grada.

Na Vodicama održani deseti „Dani Nikole Tesle“

- Mi smo tu da pomognemo u negovanju duha zajedništva, prijateljstva i tolerancije, ali i da podržimo očuvanje identiteta i svih specifičnosti naroda koji žive u ovom gradu i trude se da sa mnogo predanosti i ljubavi čuvaju sećanje na svoje korene. Podrška, u tom smislu, nikada nije izostala ni Udruženju Ličana „Lika“ iz Subotice koje svojim brojnim aktivnostima neguje tradicije kraja iz kojeg je potekao i jedan od od najblistavijih umova sveta – Nikola Tesla – poručio je gradonačelnik Bakić. - Tesla je, podsetiću, svoje najznačajnije izume stvorio krajem 19. veka. Primena tih izuma obeležila je 20. vek, a Teslina vizionarska rešenja i pionirski koraci koje je pre više od jednog veka načinio u domenu daljinskog upravljanja, radiotehnike, visokofrekventnih struja i bežičnih tehnologija, tek danas imaju svoju punu primenu. Duga lista Teslinih pronalazaka svedoči o velikom i maštovitom umu koji je svoja epohalna dela sa podjednakim uspehom ostvario u različitim oblastima.

Na Vodicama održani deseti „Dani Nikole Tesle“

Program kraj kapele Uspenja Presvete Bogorodice na „Vodicama“ počeo je ujutru  boćanjem dece i odraslih. Održana je i izložba inovatora na kojoj su se mogli videti Teslina lampa, ploča, kapsula, punjači za automobile na električni pogon, bolnička pomagala, kao  i izložba ličkih rukotvorina i domaće radinosti. Nisu izostale ni ličke tradicionalne igre - skok s’ mesta, pretezanje štapa, bacanje kamena s’ ramena...

Na Vodicama održani deseti „Dani Nikole Tesle“

- Zahvaljujem se svima koji su se odazvali našem pozivu i uveličali ovu manifestaciju, naročito gostima inovatorima iz Mađarske i Nemačke. Prvi put smo ove godine u Mađarskoj imali dve izložbe automobila na električni pogon i infrastrukture za iste,  na Sečenji trgu u Segedinu i na platou ispred SKC „Kolo“, u Morahalomu, i nadam se da će to postati tradicija. Tesla je bio svetski čovek koji je pomerao granice  a mi smo tu da idemo njegovim stopama – ističe Miloš Borjan, predsednik Udruženja Ličana u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program Dani Nikole Tesle 2023 - sportska nadmetanja, izložba inovacija, zabavni i folklorni program
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 29
Pregleda: 4113
Povezane teme

stevan bakić

udruženje ličana lika

dani nikole tesle

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.