Komentara: 3
Pregleda: 8704

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne pozive

02.02.2022. u 14:39h
Izvor: Subotica.com
Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je 31. januara 12 republičkih javnih poziva. Očekuje se objavljivanje pokrajinskih i lokalnih javnih poziva - najavljuju iz Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Subotica.
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne pozive

Za program novog zapošljavanja izdvojena su sredstva u iznosu od 200.000 dinara za svako novootvoreno radno mesto. Za osobe sa invaliditetom i teže zapošljive kategorije taj iznos je nešto veći, odnosno 240.000 dinara po novootvorenom radnom mestu. Ovaj konkurs otvoren je do 30. novembra. Pravo da konkurišu imaju svi poslodavci koji unazad 3 meseca nisu smanjivali broj zaposlenih. 

Javi poziv za program samozapošljavanja otvoren je do kraja marta.

- Prioritet imaju uslužne delatnosti i proizvodnja. Ukupno je namenjeno 300.000 dinara za samozapošljavanje odnosno 330.000 dinara za osobe sa invaliditetom. Uslov je da lica posluju minimum 12 meseci, tačnije da godinu dana ne zatvore firmu. Prošle godine kroz ovu meru se samozaposlilo 47 lica - kaže Verica Vujadinović, v.d. direktora NSZ u Subotici.Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne pozive

Kroz program javnih radova prošle godine je obuhvaćeno 30 lica, a toliko je planirano i u ovoj godini. Ovogodišnji konkurs otvoren je do 15. marta.

- To su privremeni i  povremeni poslovi, za koje lica dobijaju 22.000 dinara mesečno, a u tu sumu su uključeni i putni troškovi, dok poslodavac dobija 2.000 dinara za troškove održavanja javnog rada - navodi Vujadinović.

Takođe, otvoreni su i konkursi u okviru programa dodatnog obrazovanja i obuke, kroz koje se nudi mogućnost stručne prakse, pripravnika, sticanja praktičnih znanja i obuke na zahtev poslodavaca.Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne pozive

Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine ima programe koji su namenjeni osobama sa invaliditetom. 

Programi za osobe sa invaliditetom su otvoreni tokom cele godine. Nažalost, unazad par godina nismo imali veliko interesovanje za ove programe - kažu iz Nacionalne službe za zapošljavanje Filijala Subotica- Program za zapošljavanje osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva je jako dobar za poslodavce jer mi refundiramo 70 posto zarade sa sve pripadajućim porezima i doprinosima, ali taj iznos ne može biti veći od minimalne zarade.

Poslodavci koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kroz program Nacionalne službe za zapšljavanje, mogu ostvariti pravo na refundaciju troškova u visini do 400.000 dinara ukoliko je potrebno posebno prilagođavaje i opremanje radnog mesta.

- Kroz program namenjen osobama sa invaliditetom, postoji pogodnost i za ona lica kojima je neophodan personalni radni asistent, gde Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje naknadu i radnom asistentu i osobi sa invaliditetom. Za ovaj program ni jedan zahtev nismo imali u prošloj godini - zaključuje naša sagovornica.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javne poziveSvi javni pozivi dostupni su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci se mogu interesovati i telefonski, na broj 024/644-600.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 8704

Povezana vest

Povezane teme

zapošljavanje u Subotici

Nacionalna služba za zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.