Komentara: 0
Pregleda: 1989

Nacionalna strategija obrazovanja

18.04.2012. u 16:59h
Izvor: RTV Yueco
U velikoj većnici Gradske kuće održana je Javna rasprava nacrta strategije razvoja obrazovanja u Srbiji koje je organizovalo Ministarstvo prosvete i nauke. Strategiju razvoja napravila je grupa eksperata, a njen cilj je dugoročni razvoj obrazovanja u Srbiji. Strategija obuhvata obrazovanje u celosti, od predškoloskog uzrasta do doktorskih studija. Važan deo strategije je način na koji se razmatra pitanje osnovnog obrazovanja, kao i uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.
Nacionalna strategija obrazovanja

Prema rečima državne sekretarke u ministarstvu prosvete glavna novina u strategiji je činjenica da je obrazovanje stavljeno u funkciju privrednog razvoja, kao i u funkciju budućnosti naše zemlje. Različiti delovi strategije zajednički su tretirani, a obuhvaćene su generacije od predškolskog obrazovanja do doktorskih studija.

Jedno od istraživanja koje je rađeno u vezi obrazovanja tiče se i demografskih podataka, odnosno smanjenja prirodnog priraštaja u Srbiji. Prema istraživanjima eksperata prošle godine u visokom obrazovanju i strukovnim i akademskim studijama upisano je 55 hiljada studenata, što je 50 odsto te generacije. Kada generacija koja sada pohađa 7 razred osnovne škole dođe do visokog obrazovanja biće ih svega 35 hiljada, pa je pitanje kako te studente najracionalnije usmeriti i iskoristiti, jer će broj radnih mesta koja zahtevaju visokoobrazovne profile, biti veći nego što ta generacija može da ponudi.

Razmatrano je i pitanje osnovnoškolskog obrazovanja gde je akcenat stavljen na mnogo veću vaspitnu ulogu škole, ali i uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1989
Povezane teme

subotica obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.