Komentara: 1
Pregleda: 2272

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - odložene sve aktivnosti, stručnjaci poručuju da su prevencija i rano otkrivanje ključni

20.03.2020. u 11:14h
Izvor: Subotica.com
Zbog trenutne epidemiološke situacije i odluke o proglašenju vanrednog stanja, sve planirane aktivnosti povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke su odložene, što uključuje i organizovano pozivanje na skrining preglede koje se obustavlja do dobijanja novih instrukcija.
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke - odložene sve aktivnosti, stručnjaci poručuju da su prevencija i rano otkrivanje ključni

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje, tokom 2017. godine od raka je ukupno obolelo 550 žena, a od raka dojke 111 žena. U istoj godini su od raka umrle 263 žene, a njih 37 od raka dojke. Kako objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja, u našoj zemlji je stopa obolelih žena slična zemljama u okruženju, ali je stopa umrlih žena među najvišima u Evropi i iznosi 21,9 na 100.000 stanovnika.

- Razlog tome je u dijagnostikovanju raka dojke u kasnoj fazi. U Srbiji se u trenutku postavljanja dijagnoze kod 2/3 žena bolest nalazi u odmaklom stadijumu, a uspešnost lečenja zavisi od proširenosti bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze - kaže dr Kosić Bibić.

Faktori rizika za razvoj raka dojke se dele u dve grupe. Tu su pre svega oni na koje ne možemo da utičemo, kao što su nasledna predispozicija, ženski pol i starenje, te faktori na koje možemo da utičemo, poput rađanja dece posle 30-te godine, nedojenja dece, pušenja, fizičke neaktivnosti, nepravilne ishrane, gojaznosti i konzumacije alkohola. Zbog toga su od izuzetne važnosti mere prevencije, kaže naša sagovornica, jer su one najbolji način borbe protiv malignih bolesti.

- Ono što svaki pojedinac može da uradi je da eliminiše štetne faktore rizika i usvaja pozitivna ponašanja - ističe dr Kosić Bibić. - Redovne kontrole zdravlja su od životnog značaja, jer vam pružaju šansu da na vreme i u ranoj fazi otkrijete eventualnu bolest, onda kada se još osećate potpuno zdravo i nemate nikakvih tegoba. Važno je da vaša ishrana svakog dana sadrži bar 5 porcija povrća i voća ili najmanje 400 grama. Prednost dajte ribi i posnim mesima, žitaricama od celog zrna, kao što su hleb i proizvodi od integralnog brašna, te mlečnim proizvodima sa manjim sadržajem mlečne masti. Pazite na skrivene masnoće i čitajte etikete na proizvodima koje kupujete. Za pripremu hrane koristite kuvanje, barenje ili dinstanje. Održavajte svoju telesnu težinu u granicama normalnih vrednosti. Prestanite da pušite i zalažite se da radite i živite u sredini bez duvanskog dima. Ne preporučujemo korišćenje alkohola ili neka to bude u malim količinama, jedno do dva pića u jednoj prilici i retko.

U toku prošle godine, Dom zdravlja Subotica je pozvao 4.177 žena, a Opšta bolnica Subotica je uradila 2.778 mamografija. Nije mali broj žena čije adrese nisu ažurirane/odselile se ili nepoznata adresa, kao i žena koje su isključene prema predloženim kriterijumima skrininga. Kod 33 žene je postavljena sumnja na patološki proces i upućene su na dodatnu dijagnostiku u Sremsku Kamenicu. Stopa urađenih mamografija u odnosu na ukupan broj pozvanih je 66,5 odsto, a ako se oduzmu isključene žene onda je stopa 84,9 odsto, što je značajno više nego u prethodnim godinama.

- Praktično je dostignut cilj da se u skriningu pregleda 75 odsto pozvane populacije. Time možemo očekivati da će se smanjiti smrtnost žena od raka dojke, kao i da ćemo otkrivati rak u ranoj fazi bolesti što će uticati na smanjenje invaliditeta i bolji kvalitet života obolelih žena - poručuje dr Kosić Bibić.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se obeležava 20. marta. Za obeležavanje je odabran prvi dan proleća što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a cilj obeležavanja je podizanje svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2272
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.