Komentara: 52
Pregleda: 3681

Nagrada "Ištvan Pastor" biće dodeljena Tomislavu Nikoliću i Janošu Aderu

25.10.2024. u 10:37h
Izvor: Subotica.com
Fondacija "Ištvan Pastor" u okviru obeležavanja prve godišnjice njegove smrti, dodeliće nagradu kojom će odati priznanje za rad i zalaganje onima koji su doprineli poboljšanju srpsko-mađarskih odnosa, a prvi dobitnici biće Tomislav Nikolić i Janoš Ader.
Nagrada "Ištvan Pastor" biće dodeljena Tomislavu Nikoliću i Janošu Aderu
Foto: arhiva, 2016 / predsednik.rs

Fondacija nagradu dodeljuje godišnje, jednom licu iz Republike Srbije i jednom iz Mađarske, a uručuje je prilikom obeležavanja godišnjice smrti Ištvana Pastora. Nagrada se ove godine dodeljuje prvi put, njeno uručivanje će se održati 30. oktobra 2024. godine prilikom obeležavanja prve godišnjice smrti Ištvana Pastora.

 - Upravni odbor Fondacije je doneo odluku da nagradu dodeli Tomislavu Nikoliću, bivšem predsedniku Republike Srbije za izuzetne zasluge u postizanju istorijskog pomirenja srpskog i mađarskog naroda, za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske i njihovo unapređenje u partnersku saradnju, čime je u velikoj meri doprineo prosperitetu mađarske zajednice u Republici Srbiji i Janošu Aderu, bivšem predsedniku Republike Mađarske za izuzetne zasluge u postizanju istorijskog pomirenja mađarskog i srpskog naroda, za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između Mađarske i Republike Srbije i njihovo unapređenje u partnersku saradnju u interesu prosperiteta mađarske zajednice u Republici Srbiji - navodi se u obrazloženju odluke. 

Nagrađeni su zajedno, u svojstvu predsednika Republike Srbije i predsednika Republike Mađarske 2013. godine odali počast i položili vence u Čurugu na spomenike nevinim srpskim i mađarskim žrtvama Drugog svetskog rata, i time učinili prvi konkretan korak ka istorijskom pomirenju dva naroda koji je pokrenuo proces uređenja odnosa dve zemlje i razvio se u stratešku saradnju.

Ištvan Pastor se u funkciji predsednika Saveza vojvođanskih Mađara zalagao za opstanak i razvoj mađarske zajednice u Vojvodini i verovao u poboljšanje odnosa između srpskog i mađarskog naroda čemu je u velikoj meri doprineo. Srpsko ̶ mađarsko istorijsko pomirenje dovelo je do uspostavljanja dobrosusedskih odnosa između Republike Srbije i Mađarske koji su prerasli u čvrstu saradnju, a zatim i u strateško partnerstvo za svega jednu deceniju.

 - Srpsko ̶ mađarsko istorijsko pomirenje je skoro jedinstven primer u rešavanju odnosa između evropskih država i naroda. Vizija Ištvana Pastora postala je stvarnost mađarske zajednice u Vojvodini. Osnivanjem i dodelom Nagrade „Pásztor István”, Fondacija odaje priznanje za rad i zalaganja onima koji su tome doprineli, odnosno koji je nastavljaju i razvijaju u cilju prosperiteta mađarske zajednice u Republici Srbiji, srpske zajednice u Mađarskoj i svih građana dve zemlje - ističu iz Fondacije.

Fondacija „Pásztor István” je osnovana 12. juna 2024. godine sa ciljem prenošenja političkog nasleđa Ištvana Pastora u znak poštovanja njegovih stremljenja, uzorne posvećenosti i rezultata javno-političkog angažovanja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 dana i 6 časova
Komentara: 52
Pregleda: 3681
Povezane teme

ištvan pastor

fondacija ištvan pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.