Komentara: 0
Pregleda: 1842

Nagrada "Underground Spirit" Festivala evropskog filma Palić za Saru Fgaier

09.07.2020. u 13:36h
Izvor: Subotica.com
Italijanska rediteljka i montažerka, Sara Fgaier, dobitnica je ovogodišnje nagrade "Underground spirit" koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i za jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova industrije.
Nagrada "Underground Spirit" Festivala evropskog filma Palić za Saru Fgaier

Najpoznatija je po svom ostvarenju "Gli anni" (The years), za koje je pre dve godine osvojila Evropsku filmsku nagradu za najbolju kratki film, a takođe je režirala i kratke filmove "Arturo" i "L’umile Italia" (Humble Italy), učestvovala kao jedna od rediteljki u ostvarenju "9x10", dok je kao rediteljka, montažerka i producentkinja, sarađivala i na brojnim drugim nagrađivanim filmovima.

- Od samog početka mog filmskog poziva, imala sam sreću da se pronađem u miljeu italijanskog nezavisnog filma i njegovom kreativnom okruženju, gde sam mogla da iskusim najveću moguću umetničku i stvaralačku slobodu. Od prvih samostalnih produkcija do osnivanja sopstvene organizacije, cilj mi je uvek bio da branim i zaštitim nezavisnost i slobodu, osnovu moje umetničke kreativnosti - izjavila je Sara Fgaier, povodom ovog značajnog priznanja. - Ovu nagradu vrednujem kao dragoceni poklon, priznanje za mojih prvih 15 godina rada i osnažujuću amajliju za one koje dolaze.

Dobitnici nagrade posvećen je i Omaž program, u okviru kojeg će biti prikazan kratki film o njenom radu u režiji Stefana Franće, ostvarenja "Il treno va a Mosca", na kome je Sara Fgaier bila montažerka, segment iz filma "L'umile Italia" (ko-rediteljka), "La bocca del lupo" (montažerka), "Gli anni" (rediteljka/montažerka) i "Bella e perduta" (montažerka i ko-producentkinja).

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta.

- Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih epidemioloških odredbi i preporuka u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, u cilju prevencije covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima - navode organizatori.

Zvanični protokol sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja Festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1842

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

nagrada underground spirit

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.