Komentara: 0
Pregleda: 1661

Nagrade za subotička pozorišta na Sterijinom pozorju

07.06.2022. u 13:42h
Izvor: Subotica.com
Na 67. Sterijinom pozorju subotička pozorišta osvojila su značajna priznanja. Predstava "Poslednje devojčice" pozorišta "Deže Kostolanji" apsolutni je pobednik festivala, dok je Narodno pozorište osvojilo nagradu za koreografiju u predstavi "Izbiračica".
Nagrade za subotička pozorišta na Sterijinom pozorju

Jednoglasnom odlukom žirija, predstava "Poslednje devojčice" pozorišta "Deže Kostolanji" osvojila je nagradu za najbolju predstavu, a ansambl je nagrađen Specijalnom Sterijinom nagradom. Priznanje za režiju pripalo je Kokanu Mladenoviću koji je režirao ovu predstavu, dok je Maja Pelević osvojila nagradu za najbolji tekst savremene drame. Kako je Pelević izjavila inspiraciju za ovaj tekst pronašla je u slikama iz najveće klinike za surogat materinstvo u Ukrajini gde bebe koje treba da preuzmu bogati roditelji iz razvijenih zemalja ostaju zarobljene zbog pandemije i lokdauna. Ovo je bilo polazište za komad koji se bavi nejednakostima u svetu u čijoj osnovi je patrijarhat.

Nagrade za subotička pozorišta na Sterijinom pozorju

- Moji tekstovi, bar ovi poslednji koje sam radila su pisani više kao libreta i poeme nego kao klasični dramski tekstovi. Kada mi je neka tema interesantna uvek polazim od toga na koji način bih tu priču mogla najbolje da ispričam. Od samog početka rada na ovom komadu bilo mi je jasno da će to biti nešto što mora da se peva . Nekako sam želela da pevamo o temi reprodukcije, produkcije, o temi položaja žena - objašnjava Pelević. 

Nagrada za scenografsko ostvarenje dodeljena je Mariji Kalabić za predstavu "Poslednje devojcice".

Na 67. Sterijinom pozorju nagrađena je Irena Šarović za koreografiju u predstavi "Izbiračica"  subotičkog Narodnog pozorišta. Ova predstava je po glasovima publike zauzela visoko drugo mesto.

Nagrade za subotička pozorišta na Sterijinom pozorjuOva predstava rađena je po tekstu Koste Trifkovića, a režiju potpisuje Iva Milošević. Iz Narodnog pozorišta poručuju da je ova nagrada kruna još jedne uspešne sezone.

- Kada je u pitanju ova sezona, možemo se pohvaliti sa ukupno sedam premijera. Između ostalog, ugostili smo brojne pozorišne umetnike, a naše predstave izvođene su na daskama koje život znače u pozorištima u prestonici, kao i u Novom Sadu, Smederevu, Zrenjaninu, Vršcu, Senti, Somboru, te u Kišvardi, Budimpešti, Kapošvaru i Brašovu - podseća direktor ove ustanove kulture, Miloš Nikolić.

Nagrade za subotička pozorišta na Sterijinom pozorju

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1661
Povezane teme

Narodno pozorište

predstava u pozorištu

nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.