Komentara: 5
Pregleda: 3754

Nailaze nam tropski dani, stručnjaci savetuju kako se pripremiti

17.06.2024. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Izbegavanje intenzivne fizičke aktivnosti u najtoplijem delu dana, kao i boravaka napolju od 11 do 17h, potom dovoljan unos tečnosti i konzumiranje laganih obroka samo su neke od preporuka kojih građani treba da se pridržavaju tokom perioda ekstremno visokih temperatura, navode lekari.
Nailaze nam tropski dani, stručnjaci savetuju kako se pripremiti

Tokom visokih temperatura treba voditi računa o tome da životni prostor uvek bude adekvatno rashlađen, a lekari preporučuju da sobna temperatura tokom dana bude niža od 32 stepena Celzijusova, odnosno ispod 24 stepena tokom noći.

PREDSTOJI NAM IZUZETNO TOPLA SEDMICA - Počevši već od sutra temperatura u Subotici preko u najtoplijem delu dana neće se spuštati ispod 30 stepeni. U utorak kreće sa 31, dan kasnije 35, pa sve do 37 stepeni u subotu nakon čega se očekuje blaže zahlađenje.

Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike - ističe dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje - Ovo i jesu kategorije koje su najosetljivije na visoke temperature vazduha. Zbog toga svaetujemo da se bebe i deca do četiri godine ne izvode napolje tokom toplotnog talasa, odnosno ukoliko se izvode da to bude u ranim jutarnjim ili večernjim časovima. Prilikom boravka na otvorenom, deca do godinu dana uvek treba da budu u hladovini. Decu svakako treba zaštititi odgovarajućom zaštitom od sunca, oblačiti im pamučnu široku garderobu svetlih boja, dok na glavi treba da imaju šešir. Klima uređaj, odnosno ventilator nikada ne treba usmeriti direktno na dete. Osim dece, boravak napolju u najtoplijem delu dana treba izbegavaju i starije osobe, naročito one koje su srčani bolesnici i dijabetičari.

Nailaze nam tropski dani, stručnjaci savetuju kako se pripremiti

NIKADA NE OSTAVLJATI DECU U VOZILU PARKIRANOM NA SUNCU! - Nije bezbedno ostavljati decu u automobilu na suncu čak ni ako su prozori otvoreni. Ukoliko je napolju 25 stepeni, u kolima se za svega 10 minuta temperatura može popeti čak do 40 stepeni, a ako je napolju 35 stepeni, temperatura u vozilu može dostići i 50 podeljak. Deca su osetljiva na ekstremne temperature i mogu se pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod mališana može doći do toplotnog udara, koji može imati i fatalne posledice - upozoravaju lekari.

Lagana pamučna odeća svetlih boja, šešir, naočare za sunce i flašica sa vodom nešto su bez čega se ne izlazi iz kuće tokom perioda ekstremno visokih temperatura, podsećaju lekari.

Potrebno je posebno povesti računa o hidrataciji, najbolje je konzumirati vodu, a izbegavati napitke koji sadrže kofein, šećer i alkohol. Uz dovoljan unost tečnosti treba povesti računa i o ishrani, odnosno obroci treba da budu lagani, dok je preporuka da se izbegava teška, visokokalorična hrana koja obiluje šećerima - dalje će dr Kosić Bibić - Kretanje u hladovini i češći odmori preporučuju se svima tokom boravka na otvorenom, a pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu treba otvoriti sva vrata, uključujući i prtljažnik kako bi se automobil rashladio. Savet svima koji će putovati kolima na odmor je da na svaka dva sata prave pauze u trajanju od 15 minuta, te da budu oprezni sa klima uređajem u kolima. Naime, razlika između temperature u kolima i napolju ne bi trebalo da bude veća od sedam stepeni.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 nedelje i 19 časova
Komentara: 5
Pregleda: 3754
Povezane teme

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

letnje vrućine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.