Komentara: 21
Pregleda: 14787
Foto

Najezda buba po gradu

02.07.2020. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
Najezda buba po gradu

Bilo da sede na klupi ili u bašti nekog kafića, ili pak šetaju centrom grada, Subotičani se ovih dana susreću sa najezdom malih, crnih buba, nalik na krpelje. Reč je o repičinom surlašu koji se nastanjuje na uljanoj repici, a zbog blizine useva, sada je preplavio grad.

- Bukvalno ne možemo da otvorimo vrata, a da nam roj buba ne uđe unutra. Jako je neprijatno kada kupci ulaze i kada se sklanjaju od buba ili kada se uvuku u stvari na rafovima - priča Mirjana Dedić, prodavačica u jednom butiku u Borovo ulici. - Čim smo primetili najezdu buba, prskali smo svim mogućim sprejevima, ali bez mnogo efekta. Zvali smo deratizaciju i molimo nekog ko je nadležan da nam pomogne da rešimo ovaj problem. Ovo je prvi put da se susrećemo sa njima. Ne možete tri minuta da stanete da vas bube ne napadnu, a čim otvorimo vrata one uleću unutra.

Najezda buba po graduNajezda buba po graduU problemu nisu samo radnici, nego i građani koji su često u panici jer bube liče na krpelje, koji mogu da budu vrlo opasni.

- Najpre smo je primetili na poljima uljane repice, u periodu cvetanja i precvetavanja, kada su se masovno pojavile. Ali, nažalost, tada je već bilo kasno za zaštitu protiv ovih štetočina - kaže Hajnalka Bognar Pastor, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi. - Sada se ona namnožila na parcelama na kojima se gaji uljana repica, a kako je žetva u toku, ona je sa parcela prešla u naseljene delove sela i grada. Uljana repica se gaji na velikim površinama već godinama, nije se radila zaštita protiv nje, pogodivali su joj i vremenski uslovi i zato se javlja u tolikom broju, ali nije opasna po zdravlje ljudi. Nismo računali na ovu štetočinu, jer nije u velikom broju prisutna na našem terenu.

Najezda buba po graduA problem će, kako dodaje, sam da se reši.

- Ona će se dopunski hraniti na nekim biljkama, ali za manje od mesec dana ona bi trebala da ide na prizemljavanje i tako više nećemo imati problem - dodaje Bognar Pastor.

Osim centra grada, ove bube uočili su i sugrađani koji žive ili svakodnevno prolaze Ulicom Braće Radić gde ih, kako navode, bube saleću sa svih strana, padaju sa krošnji drveća, a takođe su napale i fasade kuća, dok je njihova pojava primećena i u naseljima na periferiji grada, poput Malog Bajmoka.

Izvor: Subotica.com
Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada Razgovor sa građanima i stručnjacima povodom najezde insekata u centru grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 14787
Povezane teme

poljoprivredna stručna služba

hajnalka bognar pastor

bube

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.