Komentara: 2
Pregleda: 14809

Najniža temperatura u Subotici izmerena 1954. godine

25.01.2017. u 17:42h
Izvor: TV Subotica
Subotičani ističu je da bilo i hladnijih zima od ovogodišnje, ali da su uglavnom hladni naleti trajali veoma kratko. Potražili smo zanimljive istorijske podatke o meteoroškim prilikama u našem gradu, i saznali da je hladnijih zima zaista i bilo.
Najniža temperatura u Subotici izmerena 1954. godine

Temperature u minusu traju već više od mesec dana, a zatekle su nas i pre nego što je zima kalendarski počela. Iako Subotičani kažu da pamte i hladnije zime, ne pamte da je  minus ovako dugo trajao.

Direktor Gradske biblioteke, Dragan Rokvić, iz hobija se bavi hronikom Subotice. Između ostalog, prikupio je i zanimljive meteorološke podatke koji su ušli u istoriju grada. Najniža temperatura u istoriji Subotice izmerena je 7. februara 1954. godine, čak minus 26,7 stepeni. Osim toga bilo je hladnih zima, a jedna od njih bila je 1886. godine kada se Palić zaledio, a klizanje ušlo u modu, priča Rokvić.

Najniža temperatura u Subotici izmerena 1954. godine

Ono što je zanimljivo, jeste da je bilo i veoma toplih zima u našem gradu. Jedna od takvih zima bila je 1950. na 1951. godinu, kao i 1976. na 1977. godinu, kada su zabeležene najviše prosečne temperature od 11.6 stepeni. Da li će ova zima ući u istoriju, videćemo kada se najzad završi i podaci saberu i uporede. Jedno je sigurno – svi sa nestrpljenjem čekamo da temperature pređu u plus.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 14809
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.